‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFabrica de biogaz de la Colonița. Energie electrică din deșeuri animaliere

Fabrica de biogaz de la Colonița. Energie electrică din deșeuri animaliere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fabrica de biogaz de la Colonița este primul și deocamdată singurul proiect de producere a energiei electrice din biogaz din Republica Moldova. Ideea inovatoare a fost pusă în aplicare de gospodăria țărănească a lui Vasile Moraru. Antreprenorul se poate mândri cu faptul că este primul care a reușit să producă energie electrică din deșeuri animaliere și a convins distribuitorul „Gas Natural Fenosa” să cumpere curentul de la el.

Fabrica de producere a biogazului a început să funcționeze în 2004, deși Vasile Moraru afirmă că ideea i-a venit prin anii 1999–2000. Atunci a aflat că o companie olandeză va implementa în Republica Moldova un proiect-pilot de producere a biogazului pe baza deșeurilor animaliere. Fiind de meserie inginerelectrician și informându-se de pe internet, Vasile Moraru a înțeles că un asemenea proiect ar putea fi unul „de aur“ atât pentru agricultură, cât și pentru obținerea energiei electrice.

Pentru construcția uzinei, antreprenorul a contractat un credit de 470 000 de euro, la care a adăugat economiile acumulate în mai mulți ani. El a făcut o vizită de documentare în Olanda și a fost ajutat de specialiști din această țară. Astfel, tehnologia de producere este similară cu cea aplicată de olandezi, iar utilajul a fost importat din Germania, Italia și Belgia.

‹ adv ›

Uzina de biogaz funcționează în baza unui reactor, care produce peste o mie de metri cubi de biogaz. Combustibilul este utilizat pentru producerea energiei electrice și termice. „Introducem zilnic în reactor aproximativ 40 de tone de biomasă, care reprezintă un amestec de 12% substanțe uscate și 88% apă. Aici, la o temperatură de 37 de grade Celsius, se fermentează materia primă și se produce biogazul“, explică Vasile Moraru. Deșeurile rămase sunt utilizate ca îngrășământ organic.

Materia primă — câte 4 tone de bălegar pe zi — este adusă de la o fermă din apropiere. În plus, este utilizat borhotul, reziduurile de la Stația de epurare din Chișinău și de la o fabrică de mezeluri. Totuși, Vasile Moraru spune că uzina nu funcționează la capacitate maximă, din cauza lipsei de materie primă. Astfel, deși poate funcționa 24 din 24 de ore, centrala de biogaz este utilizată doar 17 ore pe zi.

Timp de câțiva ani, a livrat energie gratis

‹ adv ›

Vasile Moraru recunoaște că de multe ori s-a gândit să renunțe la proiect din cauza dificultăților.

„O perioadă am livrat gratis surplusul de energie electrică în rețeaua de distribuție, din cauză că nu existau prevederi legale, dar și pentru că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu aproba un tarif la curentul produs aici. În anii 2007–2010 centrala a staționat pentru că gospodăria agricolă din localitate s-a destrămat și nu mai aveam materie primă”, povestește omul de afaceri.

Cu rețelele electrice de distribuție, gestionate de Compania ”Gas Natural Fenosa”, gospodăria țărănească a încheiat un contract de livrare a energiei electrice abia în octombrie 2011. Pentru aceasta, Vasile Moraru a trebuit să convingă compania, dar și autoritatea de reglementare, că uzina va putea livra energie neîntrerupt. Uzina de biogaz își vinde curentul electric la prețul de 1,73 lei/kW/h, iar Vasile Moraru afirmă că intenționează să solicite ANRE majorarea tarifului.

‹ adv ›

Sprijinul familiei l-a făcut să meargă mai departe

Antreprenorul spune că a putut menține proiectul funcțional datorită sprijinului familiei, care l-a susținut și financiar de multe ori. „Chiar și acum mă ajută cu bani. Periodic, instalația necesită ajustări, iar specialiști și piese de schimb nu găsim aici și suntem nevoiți să căutăm peste hotare, unde totul e mai scump. În plus, tariful aprobat de ANRE nu acoperă toate costurile“, mai spune Vasile Moraru. După capacitatea de producere, instalația de la Colonița este una mică. În ultima perioadă, antreprenorul vinde aproximativ 7 000 de kW de energie electrică, dar dacă ar funcționa la capacitate maximă, instalația ar putea produce până la 50 000 de kW pe lună.

Mini-centrală termoelectrică
pe bază de biogaz:
• Cost – 470 000 de euro
• Putere instalată – 85 kW
• Volum de producere –
670 000 de kW/h
• Volum de energie livrată în
rețea – 570 000 de kW/h
• Tarif – 1,73 lei/kW/h

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›