Mulți tineri din țara noastră nu conștientizează valoarea agriculturii, pe care o consideră mai degrabă o sursă de câștig decât un domeniu de vocație, constată un voluntar al Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.
Astfel, la întrebarea expertului american Brent van Dyke, care s-a aflat recent în Moldova într-o vizită de voluntariat, de ce au ales medicina veterinară, 80 la sută din aproximativ 100 de studenți au afirmat că de dragul banilor, iar 20 la sută – din vocație.
În opinia voluntarului, dacă generațiile viitoare nu vor înțelege care este rolul agriculturii în asigurarea bunăstării generale a țării și a populației, Moldova se poate transforma rapid într-un deșert alimentar.
Expertul afirmă că atunci când o țară ajunge să nu se poată hrăni singură, ea se poate confrunta cu probleme de securitate alimentară și, de aceea, consideră că producerea agricolă și educația agricolă trebuie să devină o prioritate națională.
Consultantul în agricultură Brent Van Dyke este din New Mexico, SUA, și a vizitat luna trecută țara noastră cu scopul de a evalua practicile existente în domeniul creșterii vacilor de lapte, de a oferi instruire și consultanță.
Asistența voluntarului s-a axat, în principal, pe cele mai bune practici de adăpostire a animalelor, de nutriție a vacilor de lapte pe parcursul ciclului reproductiv, pe combaterea bolilor, reproducere, elaborarea unor rații echilibrate.
Expertul constată existența în Moldova a unor ferme-model de bovine și recomandă, între altele, creșterea investițiilor în furaje de calitate, îmbunătățirea geneticii la bovine, modernizarea proceselor de producție, depozitarea corectă a bălegarului.
Trebuie sa vie americanul sa ne invete cum sa crestem animalele ca noi putini oameni destepti avem, daca am avea sustinere din partea statului cit de putin eu cred ca nu ar mai calca americanul aici. Ce face statul nostru pentru a ajuta fermerii….Nimic…numai sa puie biete in roata si sa ne fureeee.