‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 iulie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriZona economică liberă „Otaci-Business” va fi lichidată

Zona economică liberă „Otaci-Business” va fi lichidată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După 25 de ani de existenţă şi rezultate minore Zona Antreprenorialului Liber Parcul de Producție „Otaci-Business” (ZAL PP „Otaci-Business”) va fi lichidată. Este cea mai mică zonă economică liberă din Moldova, scrie Mold-Street.

ZAL PP „Otaci-Business” a fost înfiinţată în primăvara anului 1998 pentru o perioadă de 25 de ani, „în vederea stimulării dezvoltării regiunii de nord-est a Republicii Moldova, implicit datorită facilităților fiscale și vamale proprii acestor platforme investiționale (zone economice libere)”.

Pentru înființarea și funcționarea Otaci-Business, în folosința Administrației acesteia au fost transmise două terenuri: unul cu o suprafață de 32,17 hectare din intravilanul oraşului Otaci şi altul de 0,8 hectare (proprietate privată), ambele amplasate la intrarea în oraș, pe traseul Edineț-Ocnița.

‹ adv ›

De notat că, suprafaţa zonei economice libere este de trei ori mai mică, decât cea prevăzută de legea privind fondarea ei, inclusiv un teren cu o suprafața de 50 de hectare din intravilanul Otaci, amplasat la intrare în oraș, pe traseul Soroca – Edineț.

Pe parcursul celor 25 de ani de activitate, ZAL PP „Otaci-Business” nu a înregistrat însă rezultate financiare semnificative şi nu a devenit un pol de creștere regională, care să genereze creștere economică și locuri de muncă, după cum promiteau iniţial autorităţile.

În consecinţă, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) a iniţiat un proiect ce prevede lichidarea ZAL PP „Otaci-Business”.

‹ adv ›

Drept argument în favoarea acestei decizii, MDED menţionează faptul că „întreprinderile în baza cărora a fost creată zona menționată au intrat ulterior în procedură de insolvabilitate, în timp ce atragerea noilor rezidenți a fost deficitară”.

Astfel, la sfârșitul anul 2022, Administrația zonei raporta doar 10 rezidenți în zonă, dintre care doar patru desfășoară activitate economică.

„În acest context, nu a fost identificată oportunitatea prelungirii activității ZAL PP „Otaci-Business” după expirarea termenului stabilit în Legea nr. 1565/1998 (care a intrat în vigoare pe 23 aprilie 1998 n.r.).. Termenul de funcționare a zonei a expirat la data de 25.04.2023, după o desfășurare a activității de 25 de ani”, susţine MDED.

Concomitent, Ministerul susţine că rezidenții ZAL PP „Otaci-Business” au fost informați privind expirarea termenului de funcționare a zonei, iar contractele încheiate între Administrația zonei și rezidenți au avut termenul de valabilitate doar pe perioada de desfășurare a activității acesteia.

‹ adv ›

Datele MDED arată că în 2021 ZAL PP „Otaci-Business” avea cea mai mică cotă, de doar 0,2% din angajaţii celor 7 ZEL-uri existente şi cel mai mic stoc de investiţii – 9,4 milioane de dolari, din totalul de 506 milioane de dolari.

Potrivit unui proiect ce prevede lichidarea ZAL PP „Otaci-Business”, bunurile publice din această zonă vor fi transmise cu titlu gratuit în proprietatea publică a unității administrativ-teritoriale Otaci.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›