Alegerea soiului este unul dintre factorii determinanți la înființarea unei livezi, indiferent de cultură. Această recomandare este valabilă și în cazul unei livezi de nuci, iată de ce este necesar de a consulta un specialist în domeniu, atunci când se decide înființarea plantației.
În grupul nostru pe Viber – Nucicultura, un fermier a postat câteva poze și a menționat că: „… Circa 80% din flori au căzut de pe pomi, încă un an compromis”.
Contactat de Agrobiznes, producătorul ne-a spus că este vorba despre o livadă de 11 ani, formată din mai multe soiuri. Deși a realizat 3 tratamente până la moment, totuși nu a reușit să salveze recolta din acest an.
Am decis să aflăm părerea specialistului în domeniu, Oleg Tîrsînă, referitor la problema cu care s-a confruntat producătorul. Specialistul a menționat că motive ar fi mai multe, dar cel mai important rămâne faptul că fermierul are în livadă un amestec de soiuri.
„După ce am discutat cu producătorul pot să vă spun că, în cazul dat, unica soluție ar fi realtoirea. Cazacu este un soi foarte timpuriu și sensibil la o varietate întreagă de probleme cum ar fi climatice, biologice, genetice. Este o provocare comună pentru acest soi, care se repetă în fiecare an. Sunt foarte puțini anii în care acesta leagă bine și nu există dificultăți. Deși, cunosc producători care au acest soi și, în acest an, a legat foarte bine”.
Oleg Tîrsînă susține că, fenomenul de cădere a florilor femele la nuc se poate observa în mai multe livezi și este provocat de mai mulți factori.
„Din observațiile personale, dar și din discuțiile cu experți de peste hotare, am constat că principalul factor, care provoacă această problemă, este legat de anumite erori fundamentale pe care le admit producătorii la înființarea livezilor și anume: materialul săditor trebuie să aibă puritate de soi și polenizatori adecvați pentru soiul de bază. În ceea ce privește înființarea livezilor cu un amalgam de soiuri este un element ce provoacă avortarea florilor din cauza excesului de polen. Astfel că, în anul curent am avut exces de polen, respectiv soiul Cazacu, care este sensibil la acest aspect a avortat florile. Aceasta, cu părere de rău, este o problemă care nu poate fi corectată altfel decât prin metoda radicală despre care am menționat anterior – realtoirea”.
Este de menționat faptul că, diferite soiuri au diferite perioade de dezmugurit și înflorit, respectiv la cultura nucului sunt recomandate 3 tratamente cuprice de bază.
„Primul tratament se realizează la dezmugurit, apoi înainte de înflorit și imediat după înflorit. Nu se recomandă categoric tratamente cuprice în timpul înfloritului. Respectiv, este clar ce se întâmplă într-o livadă care are un mix de soiuri cu fenofaze diferite?”
În concluzie, sunt câțiva factori care provoacă avortarea florilor:
- surplusul de polen;
- tratamentele crupice fără a respecta fenofazele recomandate;
- fertilizarea incorectă.
Specialistul îi îndeamnă pe fermieri să acorde o atenție sporită acestor elemente atunci când decid să înființeze o plantație de nuc și, nu în ultimul rând, să fie atenți la alegerea furnizorului de material săditor.
Citește și experiența altor producători care defrișează și supraltoiesc peste 500 ha de nuc: Trebuie omologate și subvenționate doar soiurile productive
Comentarii