Numită și ”rasa de unt”, vaca Jersey este considerată una din cele mai productive rase de lapte.
Deși volumul de producție obținut nu este cel mai mare, acesta este valorificat datorită conținutului practic dublu de grăsime și proteine în lapte, comparativ cu alte rase productive.
În condiția, că tot mai mulți procesatori achiziționează laptele de la fermieri, achitând pentru conținutul total de grăsime și nu pentru volumul de lapte, vaca Jersey se poate considera pe deplin în topul productivității.
Un alt motiv pentru a îndrăgi aceste animale este, că ele nu sunt deloc pretențioase la condițiile de întreținere. Crescătorii afirmă, că nu întâlnesc probleme la capitolul rezistenței la climă a vacilor Jersey.
Așa cum rasa a fost creată într-o zonă destul de rece, umedă și cu vânturi puternice, aceasta se adaptează ușor la mediul multor țări de pe glob.
Vaca Jersey este cunoscută de majoritatea crescătorilor. Cei ce o au, o apreciază, cei ce încă nu au reușit să o obțină – și-o doresc în gospodărie. Citiți în continuare cu ce cucerește inimile această frumusețe de animal și anume:
- Originea rasei Jersey;
- Descrierea vacilor Jersey;
- Productivitatea rasei de vaci Jersey;
- Întreținerea și nutriția vacilor Jersey;
- Avantajele rasei Jersey;
- Dezavantajele vacilor Jersey.
Originea rasei Jersey
Rasa Jersey a fost creată pe o insulă mică, cu același nume, situată în Canalul Mânecii, aproape de coasta Franței, dar care aparține Angliei.
Rasa este una dintre cele mai vechi, fiind date, precum că era crescută cu mai mult de sașe secole în urmă. Din acest motiv, nu se poate descrie cu exactitate evoluția acesteia. Cert este, că a fost creată în baza câtorva rase de vaci franceze, printre care și rasa Normandă.
În condițiile de izolare față de continent, a fost posibilă selecția raselor de vaci locale, făcându-se accent pe caracterele dorite.
La sfârșitul secolului XVIII autoritățile au interzis introducerea altor rase de vaci pe teritoriul său, pentru păstrarea rasei pure și îmbunătățirea caracterelor acesteia.
Selecționerii au lucrat intens la capitolul conținutului de grăsime, obținând rezultate pe măsură. Astfel, exportul de unt și cașcaval a devenit una dintre cele mai importante ramuri ale insulei Jersey.
În a doua jumătate a secolului XIX rasa Jersey, fiind deja cunoscută în multe țări ale lumii, a început a fi exportată la nivel mondial.
Deja de aproape două secole, vacile Jersey sunt crescute pe majoritatea continentelor, atât în rasă pură, cât și pentru încrucișări de selecție cu rasele locale, pentru sporirea grăsimii laptelui.
Descrierea vacilor Jersey
La fel ca alte rase de lapte, vaca Jersey are dimensiuni corporale relativ reduse. Înălțimea la greabăn este în medie de 1,2 m, iar greutatea corporală medie este de 400 kg la femele și 600 kg la masculi.
Deși specialiștii consideră exteriorul vacilor Jersey mai puțin perfect, menționând poziția membrelor și forma scheletului la general, nu există persoană, care nu ar fi de acord că rasa este una din cele mai frumoase.
Caracterele rasei sunt destul de pronunțate la majoritatea indivizilor:
- Cap mic, cu frunte îngustă, proeminențe supraoculare pronunțate;
- Gât subțire și lung, care formează numeroase pliuri cutanate;
- Spatele este puțin lăsat în jos, pieptul este adânc, dar îngust;
- Corpul este alungit, musculatura puțin dezvoltată;
- Baza cozii este puțin ridicată;
- Membrele posteriore au o poziționare mai puțin corectă;
- Ugerul relativ mare are o formă corectă de cupă.
Culoarea animalelor este stabilă la toți indivizii rasei, având o nuanță roșcată sau maro-deschis. Membrele și abdomenul sunt mai deschise la culoare, aproape albe. Petele deschise sunt situate și în jurul nasului, a ochilor și urechilor, atribuind rasei aspectul specific.
Masculii sunt mai întunecați la culoare, cu o linie pronunțată pe lungimea spatelui.
Temperamentul vacilor Jersey este calm, vioi și jucăuș. Animalele sunt foarte curioase. Însă sunt cam fricoase și se obișnuiesc greu cu noul stăpân.
Productivitatea rasei de vaci Jersey
- Tipul morfo-productiv: lapte;
- Producția medie de lapte: 4000 kg pe lactație;
- Conținutul de grăsime: 5,5-6,0%; de proteine: 3,5-4,0%;
- La furajarea specială se înregistrează volum dublu de producție. Vacile recordiste produc 10.000-14.000 kg în decursul unei lactații;
- Maturitatea sexuală apare mai devreme decât la alte rase: la 8-9 luni. În reproducție se admit la atingerea maturității fiziologice, când junicile ajung la 60-70% din greutatea animalelor adulte, în medie la vârsta de 15 luni;
- Gestația este cu câteva zile mai scurtă, decât media pe rase: 280 de zile;
- Longevitatea productivă este peste valorile medii: pot fi obținute și până la 8 fătări.
Vedeți câți ani poate trăi o vacă în funcție de rasă.
Întreținerea și nutriția vacilor Jersey
Un motiv în plus pentru aprecierea acestei rase este simplitatea întreținerii și alimentației. Vacile nu sunt deloc pretențioase și au o rezistență remarcabilă la climă și boli. Ele se adaptează ușor la diferite condiții de mediu.
Animalele se simt perfect în condiții de pășune, valorificând la maxim furajele disponibile. Ele au nevoie de un volum mai mic de iarbă și o pasc foarte atent, păstrând calitatea pășunilor.
Dimensiunile corporale reduse presupun volum redus de furaje, inclusiv combifurajele achiziționate, ceea ce reduce considerabil costul producției.
În afară de iarbă și combifuraje, văcuțele se hrănesc cu fân și legume disponibile. Se controlează volumul de apă consumat.
Încăperile pot fi destul de simple, cu suprafață redusă datorită constituției corporale mai mici. Important să fie ventilate, iluminate adecvat și întreținute curate.
Nu se recomandă amplasarea grajdurilor în zone gălăgioase, lângă autostradă sau cale ferată, aeroport sau localități mari. Vacile se sperie ușor, ceea ce poate reduce productivitatea.
Avantajele rasei Jersey
- Calitate excepțională a laptelui, cu un gust fin, conținut record de grăsime și proteine;
- Rezistență bună la diferite boli, inclusiv la bolile membrelor, datorită greutății corporale reduse și ongloanelor puternice;
- Capacitatea de adaptare la diferite condiții de mediu este de invidiat;
- Nu sunt pretențioase la condițiile de furajare și întreținere, ceea ce reduce considerabil costurile producției;
- Capacitatea reproductivă este bună, fătările decurg ușor și rar necesită intervenția specialistului;
- Longevitatea productivă este remarcabilă, mărind considerabil producția totală de lapte, obținută de la un animal.
Dezavantajele vacilor Jersey
- Rasa este exploatată strict pentru lapte, randamentul de carne fiind foarte mic;
- Animalele de rasă pură sunt vândute la un preț destul de mare;
- Volumul de lapte obținut la o lactație este mai mic, decât la alte rase productive;
- Vacile sunt destul de sperioase, necesitând o abordare mai delicată.
Comentarii