‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 noiembrie, 2024
-2.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA a planificat un ajutor de circa 200 mln lei pentru a ajuta fermierii...

MAIA a planificat un ajutor de circa 200 mln lei pentru a ajuta fermierii mici afectaţi de preţurile mari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a elaborat un Regulament privind modul de acordare a ajutorului pentru diminuarea costului înalt de producere a cerealelor de prima grupă (grâu şi orz de toamnă şi rapiţă) din 2023, scrie mold-street.com.

Suma planificată a fi acordată agricultorilor este de doar 200 milioane lei, deşi pagubele estimate sunt de 8,5 ori mai mari – 1,69 miliarde lei (circa 93 milioane de dolari).

Pierderi mari din cauza scumpirii inputurilor şi creditelor

Asta în special ca urmare a scumpirii semnificative a costurilor fertilizanţilor şi a altor inputuri, a ratelor mai mari de creditare, dar şi a preţurilor mai mici cu aproape 50% la recoltele prognozate.

‹ adv ›

Conform estimărilor făcute de Institutul Naţionale de Cercetări în Economie (INCE) cele mai mari pierderi ale agricultorilor la venituri şi profit sunt la grâul de toamnă – circa 1,46 miliarde lei.

Astfel la un preţ mediu de doar 2.400 lei pentru o tonă de grâu de toamnă cât este în prezent pe piaţă, pentru a acoperi toate costurile este nevoie ca recolta medie să fie de 5,76 tone, dar ea este estimată la 4,09 tone, adică cu 29% mai mică, decât să acopere toate costurile.

Potrivit documentului elaborat de MAIA, ajutorul va fi sub formă de „plată nerambursabilă şi neimpozabilă, acordată din Fondul de intervenție pentru acoperirea parțiale de către stat a cheltuielilor suportate la pregătirea patului germinativ și întreținerea unor culturi din prima grupă (grâu, orz, ovaz sau triticale)”.

‹ adv ›

Cine va putea beneficia de o astfel de asistenţă

Ajutorul se va calcula și acorda fermierilor micro și mici, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, sub formă bănească.

Mărimea ajutorului se va calcula reieșind din suprafața însămânțată cu culturi de prima grupă, coeficientul de categorisire a acestora și nu poate depăși suma de 400.000 lei per solicitant. 

Documentul prevede că suprafața eligibilă per solicitant nu va depăși 1.500 hectare, dar pentru fermierii micro sau mici cu suprafețe de culturi fitotehnice declarate, de până la 100 de hectare, coeficientul de categorisire se atribuie fără a lua în calcul alte moduri de folosință a terenurilor agricole /suprafețe de culturi multianuale.

‹ adv ›

Decizia ar urma să fie aprobată în regim de urgenţă în condiţiile în care proiectul prevede că termenul limită de depunere a cererilor este de 10 august 2023.

MAIA susţine că acordarea suportului financiar de circa 200 milioane lei, pentru fermierii mici şi micro, doar pentru culturile de prima grupă care au influenţă la formarea listei de produse social importante ar preveni intrarea în insolvabilitate a circa 3.000 de fermieri.

Totodată aceste ajutoare ar facilita iniţierea de prelucrare şi condiţionare a circa 276.600 hectare de terenuri ce au fost semănate cu culturi de prima grupă, mai afirmă Ministerul Agriculturii.

Din document însă nu este clar sursa de unde vor fi alocate aceste resurse financiare, mai ales în condiţiile unui deficit bugetar în creştere semnificativă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›