Atunci când proiectăm o livadă de cireș trebuie să luăm în calcul condițiile geografice, fertilitatea solului, vigoarea asociației soi–portaltoi, densitatea de plantare, recoltele; coroanele simple ușor adaptabile la mecanizarea parțială.
În acest articol realizat în baza recomandărilor manualului „Baze științifice ale tehnologiilor intensive de cultivare a fructelor de cireș” discutăm mai multe despre formele de coroană și portaltoaie populare la cireș.
Cele mai recomandate sunt portaltoaiele de vigoare mică (Gisela 5), medie (Krymsk 5, Maxma 14, Piku 1, Piku 4) și medie-redusă (Gisela 6, P-HL-C, Krymsk 6), utilizarea formelor de coroană simple, care să valorifice din plin spațiul nutritiv oferit pomului și să permită intrarea timpurie a pomilor pe rod și o întreținere mai ușoară.
În același timp, se cere de analizat și factori ca forța de muncă, protecția pomilor (de ger, grindină, ploaie etc.), utilizarea îngrășămintelor, irigării și a pesticidelor, mecanizarea tăierii și rărirea fructelor.
Forme de coroană la cireș
În livezile clasice, formele de coroană piramidă etajată rărită și piramidă etajată rărită cu centrul semideschis se recomandă pentru soiurile cu pomi viguroși.
Vezi detalii despre Tăierile la cireș – piramidă etajat rărită cu centrul deschis.
Pentru livezi de cireș în sistem intensiv, formele de coroană cu ax scurt și volum redus, cum ar fi vasul ameliorat și vaza spaniolă, prezintă interes în special în ceea ce privește rata la cules și calitatea fructelor.
În livezi de cireș superintensive, formele de coroană fusul subțire și fusul înalt sunt natural ameliorate, cu ax bine dezvoltat.
Sistemul Upright Fruiting Offshoots (UFO) conferă rândurilor de pomi un aspect de gard fructifer. Aceste sisteme permit utilizarea mai eficientă a forței de muncă la lucrările de tăiere, întreținere și recoltare.
Fructele sunt amplasate pe liderii verticali, ușor de recoltat, fiind de calitate mai înaltă.
Se recomandă coroanele simple, înguste, nu mai groase de 1,2 m, care asigură o distribuție bună a luminii în toate zonele coroanei.
La alegerea portaltoaielor pentru plantațiile moderne de cireș este necesar ca acestea să fie de vigoare mică și medie, ușor de multiplicat și să nu dăuneze, să manifeste toleranță la boli virale și micoplasme, frig și secetă, compatibilitate cu soiurile omologate și altele.
Distanța de plantare la cireș în funcție de portaltoi și forma coroanei:
Sursă: Baze științifice ale tehnologiilor intensive de cultivare a fructelor de cireș. Autori: Balan Valerian, doctor habilitat, profesor universitar, Peșteanu Ananie, doctor, conferentiar universitar, Manziuc Valerii, doctor, conterentiar universitar, Vamașescu Sergiu, doctor, cercetător stiintific, Vasile Șarban, cercetător științific. Universitatea Tehnică a Moldovei.
Comentarii