‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSituația în domeniul agriculturii este critică și continuă să se înrăutățească, ex-vicepremier

Situația în domeniul agriculturii este critică și continuă să se înrăutățească, ex-vicepremier

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Situația în domeniul agriculturii este critică și continuă să se înrăutățească. Agricultorii se descurcă din ce în ce mai greu și sunt puși în fața unei alegeri: să rămână în țară sau să emigreze pentru a-și putea rezolva problemele. O spune ex-vicepremierul Octavian Calmîc, președintele Asociației Obștești LEX-ECON Consulting. Potrivit lui, eforturile depuse de autoritățile statului sunt considerate insuficiente, notează ipn.md.

Experții în domeniul economiei și agriculturii au propus „un șir de soluții care țin de dezvoltarea și menținerea pe linia de plutire a sectorului agrar.

Într-o conferință de presă la IPN, Octavian Calmîc a menționat că mai mulți experți, inclusiv echipa pe care o conduce, au formulat propuneri de soluții care ar trebui să redreseze situația în domeniul agriculturii. Sectorul trebuie să fie dezvoltat și să devină o ramură stabilă pentru economia națională.

‹ adv ›

Una din soluții ține de majorarea fondului de subvenționare. Recentele decizii ale Parlamentului de a crește fondul de subvenționare cu 200 sau 300 de milioane de lei sunt insuficiente pentru a acoperi necesitățile de resurse financiare sau de lichiditate în acest sector.

Se consideră că din împrumuturile externe care în ultimii doi ani au fost destul de generos absorbite de către autorități, avem cumulativ peste 1,5 miliarde de euro atrași în Republica Moldova, a remarcat fostul vicepremier.

„Am salutat și am spus-o de multe ori că programul pe care noi l-am elaborat pe parcursul anului curent pentru susținerea agriculturii a prins priză la mai multe fonduri, inclusiv  fonduri private din străinătate care să investească și să susțină agricultorii din Republica Moldova fără angajamente politice sau economice din partea dânșilor.

Astfel, s-a reușit în baza acelui program de susținere a agriculturii pe care noi l-am elaborat la solicitarea autorităților publice locale, în special din UTA Găgăuzia, dar nu doar din aceste regiuni, au fost cooptați și agricultori din Taraclia, au fost cooptați și agricultori din Orhei, sigur că sunt eligibili și alți agricultori din Republica Moldova, astfel încât să poată să beneficieze de acele suporturi externe care au fost identificate pentru susținerea și depășirea acestei perioade critice în domeniul agriculturii, a spus Octavian Calmîc, precizând că agricultorii au fost contactați, au semnat un șir de contracte de finanțare, dar, din păcate, toate aceste transferuri au fost blocate”, a spus  Octavian Calmîc.

Dacă nu vor fi întreprinse măsurile necesare, există riscul reducerii numărului fermierilor, pentru că nu mai pot să suporte presiunile financiare și fiscale la care sunt supuși.

‹ adv ›

Mulți dintre ei vor fi nevoiți să-și închidă afacerile și să migreze în alte sectoare sau să migreze din zona rurală în zona urbană, a mai spus fostul vicepremier Octavian Calmîc, președintele Asociației Obștești LEX-ECON Consulting.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›