Și în acest an, Agrobiznes prezintă, în urma sondajului realizat în rândul fermierilor, prețul solicitat terenurilor agricole în Moldova, în funcție de regiune.
Ținem să remarcăm faptul că, criteriile principale care stau la baza stabilirii prețului pentru pământul arabil sunt: bonitatea, amplasarea, accesul la irigare, infrastructura, căile de acces, popularitatea investițiilor în agricultură în zonă și altele.
Astfel că, cele mai mari prețuri se înregistrează în zona de centru, dar și pentru terenurile care sunt amplasate în apropiere de surse de apă cum ar fi râul Nistru sau în zonele unde agricultura este mai populară, iar numărul persoanelor implicate dornice de a achiziționa teren agricol este mare.
Este totuși important de menționat că, prețurile pot varia de cele indicate mai jos în funcție de localitate și condiții, inclusiv factori de influență fiind cei amintiți mai sus.
În raionul Briceni, în funcție de localitate, prețul unui hectar de teren agricol variază de la 60-100 de mii de lei moldovenești, cele mai mari prețuri fiind înregistrate în localități cum ar fi Larga.
În zona de nord, raionul Drochia, pentru o cotă de 1,25-1,3 hectare de pământ se solicită circa 60 de mii de lei. În raionul Soroca, prețul pentru o cotă este de circa 40-100 de mii de lei, iar cel mai mult costă terenul care are acces la irigare, ajungând și la peste 115 mii de lei pentru o cotă.
Și în raionul Dondușeni, pentru o cotă de 1,2 ha de pământ se cere de la 60 de mii de lei până la 100 de mii de lei.
De la 30 de mii de lei până la 80 de mii de lei este costul unui ha de pământ din raionul Edineț, iar un producător agricol din satul Cupcini a menționat că în această localitate se solicită 70-80 de mii de lei pentru un hectar.
Și la Glodeni prețul variază mult în funcție de bonitatea terenului și aspectele menționate anterior, astfel că o cotă (1,2-1,7 hectare de teren) poate fi cumpărată cu un preț ce variază de la 80 la 120 de mii de lei moldovenești.
La Hâncești, prețul per ha variază de la 40-50 de mii de lei, în timp ce la Căușeni un hectar costă de la 25-35 de mii de lei, deși unii fermieri au spus că în anumite zone prețul poate ajunge și până la 100 000 de lei per ha.
Aneta Ganenco, președinta Asociației obștești „Pomușoarele Moldovei”, susține că în raioanele Rezina, Șoldănești, prețul pentru o cotă, care are 1,16-,26 ha, ajunge să coste 20-24 de mii de lei. Aceasta a mai adăugat că, în anul curent, prețul a mai crescut puțin și a ajuns la 25-26 de mii de lei pentru un ha.
În raionul Orhei, producătorii au spus că un hectar costă în jur de 100 de mii de lei.
60-80 de mii de lei este prețul unui hectar de teren agricol în raionul Leova, iar în satul Colonița din municipiul Chișinău un ha ajunge și la 15-100 de mii de Euro.
În Cahul, după cum am menționat producătorii agricoli, prețul unui hectar de teren agricol este de circa 15-20 de mii de lei, dar acesta variază în dependență de bonitate și amplasare, astfel că poate ajunge și până la 50 de mii de lei/ha.
Totodată, vă îndemnăm să vedeți în acest articol care au fost prețurile pentru terenul agricol în anul 2022.
Buna ziua, puteți să-mi spuneți cît costă 1,55 ha, de pămînt in zona de nord SINGEREI.
Bună ziua puteți sa îmi spuneți cât costa 6 ha de pământ arabil în zona Besalma, județul Tighina, Cahul în apropiere.
Bună ziua puteți să-mi spuneți cit costa 1,50ha în orașul Caușeni s.Tocuz.
Bună seara puteți să-mi spuneți cit costa 0.50 ha în comuna gratiesti satul hulboaca
Bună puteți să-mi spuneți cît cost 0.50 ha in raionul Ștefan Vodă talmaza
Raionul Cimislia?
Bună ziua puteți să îmi ziceți pentru 1 ha jumate in raionul Cahul ca cit o sa coaste?
Bună ziua puteți să îmi ziceți pentru 20 ha în Telenesti S. Negureni la ce preț pote să fie
Buna ziua….la ce pret ajunge 1.545 ha,raionul Basarabeasca?
Cumpar productie