Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) din gestiunea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat, astăzi, 27 octombrie, cu sprijinul Băncii Mondiale, un nou mecanism de garantare a creditelor – GARANȚII DE PORTOFOLIU – care oferă mai multe beneficii atât instituțiilor financiare, cât și beneficiarilor de credite.
Implementarea garanțiilor de portofolii și capitalizarea suplimentară a Fondului de Garantare a Creditelor cu 187 milioane lei va dubla capacitatea de garantare a ODA, va spori accesul la finanțare pentru încă cel puțin 900 de întreprinderi, contribuind în mod direct la dezvoltarea economică a țării și la creșterea veniturilor în Bugetul Public Național.
Lansarea noului mecanism de garantare a fost făcută în cadrul evenimentului „Acces la finanțare prin garanții de portofoliu – evoluție și inovații”.
Evenimentul a reunit la aceeași masă de discuții demnitari, lideri din sectorul financiar și experți în domeniu, pentru a discuta viitoarele tendințe în domeniul garanțiilor financiare și promovarea antreprenoriatului prin implementarea acestora.
În același timp, oaspeții de onoare și experții din domeniu au analizat avantajele noului sistem de garanții financiare de portofoliu, finanțat de sursele Băncii Mondiale.
Prezent la eveniment, Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a evidențiat că Fondul de Garantare a Creditelor este un instrument cu potențial enorm pentru stimularea creșterii economiei naționale.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu a menționat că BNM a recunoscut garanțiile financiare individuale emise de FGC drept diminuatoare a riscului de credit.
Noul mecanism de garantare a portofoliilor de credite este finanțat din sursele Băncii Mondiale prin intermediul Proiectului de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și mijlocii.
Carolina Odobescu, Ofițer senior operațiuni a declarat:
Oxana Bînzaru, directorul regional al Finance in Motion, a reconfirmat sprijinul pentru mediul antreprenorial din Republica Moldova, în dezvoltarea economiei și crearea de noi oportunități pentru antreprenorii din Republica Moldova.
Guy Selbherr, președintele Asociației Instituțiilor de Garantare Europene (AECM) a dat asigurări că va oferi Republicii Moldova experiența necesară cu privire la politica europeană privind schemele de garantare.
În cadrul evenimentului, ODA a prezentat noul mecanism de garantare a portofoliilor de credite – o inițiativă inovatoare pentru sistemul financiar autohton, dezvoltată cu suportul Băncii Mondiale.
Dorel Noroc, președintele Asociației Băncilor din Moldova a menționat că parteneriatul dintre sectorul financiar și instituțiile guvernamentale, inclusiv ODA, este orientat pentru a susține dezvoltarea economică.
În cadrul discuțiilor a fost făcută o retrospectivă a activității FGC și aportul acestuia la partajarea riscului de credit prin emiterea de garanții financiare pentru creditele solicitate de antreprenori.
Oaspeții de onoare și experții naționali și internaționali din România, Germania și Polonia și-au împărtășit experiența în domeniul administrării mecanismelor de garantare a creditelor și a portofoliilor de credite, tendințele internaționale privind creditarea responsabilă și durabilă, etc.
Fondul de Garantare a Creditelor, cu o experiență de 30 ani, a trecut prin mai multe transformări și reorganizări, eficiența și importanța acestuia fiind cu adevărat recunoscută abia începând cu anul 2020, atunci când Banca Națională a Moldovei a acceptat garanțiile financiare individuale, emise de Fond, drept diminuatoare a riscului de credit.
Pe parcursul activității Fondului, a fost facilitată deja acordarea a cca 1900 de credite, însumând o valoare cumulativă de peste 3,8 miliarde lei. Aceste credite au fost asigurate cu garanții financiare individuale în valoare totală de cca 1,6 miliarde lei, contribuind la mobilizarea directă în economie a unui capital de aproximativ 4,6 miliarde lei.
Comentarii