‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 2 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGabriela Deadic - admisă la buget la Medicină, a ales Agronomia: „Părinții îmi sunt...

Gabriela Deadic – admisă la buget la Medicină, a ales Agronomia: „Părinții îmi sunt un exemplu”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cunoscând tot mai mulți tineri pasionați de agricultură, rămânem tot mai mult inspirați de pasiunea și dorința acestora de a contribui la dezvoltarea sectorului și continuarea afacerilor create de părinți sau chiar realizarea propriilor idei.

Printre aceștia se numără Gabriela Deadic, studentă anul IV la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM, care credem că merită toată admirația.

După finalizarea studiilor liceale, Gabriela a fost îndemnată de părinții ei să meargă la facultatea de Medicină, unde a depus dosarul și a fost admisă la buget, concomitent optând și pentru specialitatea Agronomie. Însă, în momentul în care urma să transmită actele în original, tânăra a ales Agronomia.

„Părinții mei mereu au fost un exemplu de perseverență pentru mine. Au circa 300 de hectare de teren arendate pe care fac agricultură. De aceea, în momentul în care a trebuit să fac o decizie, m-am gândit că vreau să le fiu alături și să-i susțin, în special în momentele mai grele”, a specificat Gabriela Deadic.

‹ adv ›

Tânăra spune că puțin mai plictisitor i-a părut anul I, perioadă în care într-o măsură mai mică s-a pus accent pe disciplinele de la specialitate.

Ulterior, însă, odată cu includerea tot mai multor ore practice și realizarea fuziunii cu o altă grupă de studenți, timpul petrecut la universitate era mult mai interactiv.

„Acum, suntem mai mulți studenți, fiecare vine cu experiența și ideile sale, avem vizite de studiu, cunoaștem diferite tehnologii și interacționăm cu diferiți specialiști din sector. În acest mod, ne îmbunătățim permanent cunoștințele și ne adaptăm schimbărilor din agricultură”.

Întrebată dacă, la peste 3 ani distanță de la decizia luată regretă pasul făcut, tânăra ne-a explicat următoarele.

„Nu regret decizia pe care am luat-o, cu toate că, au existat anumite temeri atunci când mă gândeam ce voi face după finalizarea studiilor. Sunt implicată în diferite proiecte și acest lucru îmi pare foarte interactiv și util. Desigur, având deja experiență și fiind alături de profesori, îi ajut și pe părinții mei să ia anumite decizii când vine vorba de tratamente sau anumite lucrări”.

‹ adv ›

Cea mai mare îngrijorare pentru Gabriela rămâne a fi seceta care a afectat grav în acest an culturile și din cauza căreia, mai mulți fermieri inclusiv și familia ei va înregistra pierderi importante.

„Suntem îngrijorați de schimbările climatice care afectează foarte mult culturile și pentru care, la moment, soluții nu prea există. Suprafețele pe care le avem sunt destul de modeste pentru a permite obținerea veniturilor necesare pentru utilizarea soluțiilor cum ar fi irigarea”.

Ținând cont de aceste provocări, urmează să aleagă și o direcție corectă în cadrul studiilor de masterat.

„Urmează să-mi aprofundez cunoștințele optând pentru un program de master. Încă nu am decis exact dacă va fi master de cercetare sau de profesionalizare, deoarece îmi par atractive atât agricultura conservativă cât și protecția integrată a plantelor sau ameliorarea plantelor, însă mai am timp pentru a lua o decizie în acest sens. Recomand tuturor tinerilor dornici de a face studiile în agricultură să nu ezite. Oportunitățile apar pe parcurs”.

Acest material face parte din seria de materiale realizate în scopul promovării studiilor în agricultură și a fost realizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.

‹ adv ›
‹ adv ›

6 Comentarii

    • Chiar ca este greu de înțeles…..anul acesta s-au dat 100 de grile ,găsiți pe edu.ro ,poate UMF Spiru sau altceva nu UMF Carol Davila …la cu plata faci ce dorești…

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›