miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialePot refuza munca suplimentară angajații din Moldova?

Pot refuza munca suplimentară angajații din Moldova?

Recomandate

Angajații din Moldova vor beneficia în curând de dreptul de a refuza munca suplimentară, conform unui proiect de lege care a fost aprobat recent.

Această nouă reglementare permite angajaților să își exprime refuzul față de orele suplimentare printr-o notificare scrisă, fie pe suport de hârtie, fie electronic, utilizând semnătura electronică avansată.

Acest demers legislativ, susținut de 61 de deputați, a fost inițiat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu scopul de a îmbunătăți condițiile de lucru pentru angajați și de a asigura conformitatea legislației naționale cu normele Uniunii Europene.

Proiectul de lege stabilește că munca suplimentară, peste programul obișnuit, nu poate depăși 240 de ore pe an, iar durata totală a săptămânii de lucru, inclusiv orele suplimentare, nu trebuie să exceadă 48 de ore.

Totuși, există posibilitatea extinderii acestei limite, cu condiția ca media orelor de lucru, calculată pe o perioadă de patru luni, să nu depășească plafonul de 48 de ore săptămânal.

Mai mult, angajatorii sunt obligați să asigure condiții adecvate de muncă, respectând normele de securitate și sănătate în muncă, când solicită ore suplimentare.

Această cerință trebuie formalizată printr-un act administrativ motivat, care să fie comunicat angajaților într-un mod verificabil.

O noutate adusă de acest proiect este posibilitatea compensării orelor de muncă suplimentară cu ore libere plătite, convenită printr-un acord scris între angajat și angajator, cu condiția ca aceste ore libere să fie acordate într-o perioadă de 30 de zile de la efectuarea muncii suplimentare.

Proiectul introduce, de asemenea, reglementări specifice pentru protecția anumitor categorii de angajați, cum ar fi femeile gravide, proaspetele mame și cele care alăptează, precum și minorii. 

Aceste categorii pot beneficia de condiții speciale de muncă, iar în cazul minorilor, angajarea lor este condiționată de obținerea unui acord scris din partea părinților sau a reprezentanților legali.

Pentru a sprijini angajații care au responsabilități de îngrijire în familie, proiectul de lege prevede introducerea unui tip de concediu social neplătit, cu o durată de până la cinci zile lucrătoare pe an, destinat celor care trebuie să îngrijească membri ai familiei grav bolnavi.

Aceste inițiative legislative nu doar că îmbunătățesc condițiile de muncă, dar pot și face mai atractivă includerea experienței de lucru în Chișinău pe CV-urile profesioniștilor.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale