sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAgro-Panfil: 80% din îngrășămintele aplicate sunt de la CICh

Agro-Panfil: 80% din îngrășămintele aplicate sunt de la CICh

Recomandate

Gheorghe Panfil, alături de feciorii săi, Petru și Ion, administrează gospodăria „Agro-Panfil” din satul Plop, raionul Donduşeni și prelucrează împreună circa 2000 de ha pe care cultivă o gamă largă de culturi agricole.

De ani buni, sunt orientați spre optimizarea nutriției culturilor, problemă actuală mai ales în contextul fluctuațiilor la prețurile pentru îngrășăminte. Astfel, s-au orientat spre îngrășăminte mai eficiente, ajungând să utilizeze fertilizanții CICh:

  • Uree NG din gama N-GUARD, ce permite o utilizare mai eficientă a azotului de către plante;
  • biostimulatirii foliari din gama TERRAM;
  • îngrășămintele din gama Nutri Top, cu inhibitori de nitrificare, extracte humice și polimer, ce previne blocajele elementelor.

„Suntem foarte mulțumiți de îngrășămintele CICh pe care le aplicăm deja de mai mulți ani. Dacă să ne referim la experiența din anul agricol 2023-2024, am reușit să obținem recolte peste așteptările noastre la diferite culturi”, spune Petru Panfil.

Agro-Panfil: Circa 80% din îngrășămintele pe care le aplicăm sunt de la CICh

Ion Panfil ne-a povestit că, acum câțiva ani, au ales să testeze UREA NG. Ca rezultat, au observat că plantele nu au manifestat carențe de nutriție cu azot pe toată perioada de vegetație, inclusiv în perioadele de consum maxim.

Mai mult ca atât, aplicând toată cantitatea de azot printr-o singură trecere au avut și spor de producție, ceea ce este cel mai important pentru fermieri.

„Produsele din gama N-GUARD au în componența sa un inhibitor, care face posibil ca asimilarea nutrienților să fie treptată și astfel, nu avem perioade în care să se înregistreze un deficit. De exemplu, azotul din ureea simplă este disponibil plantelor pe parcursul a 30-50 de zile, în cazul produsului UREA NG plantele sunt asigurate cu azotul necesar pe o perioadă de până la 110 zile.

După ce am văzut rezultate foarte bune de la administrarea acestui produs am decis să aplicăm și îngrășăminte cu principalele elemente. La moment, circa 80% din îngrășămintele pe care le aplicăm sunt de la compania CICh”.

Îngrășămintele CICh au fost aplicate la toate culturile din fermă

Produsele CICh au fost aplicate la toate culturile din fermă, pornind de la sfeclă de zahăr, grâu, floarea-soarelui, porumb, rapiță și altele.

„Am utilizat și biostimulatori foliari, care la fel ne-au mulțumit cu rezultate bune. Ceea ce apreciem cel mai mult la CICh este faptul că, au mai multe elemente în compoziția lor, ceea ce mai rar găsim la alte produse. Raportul preț-calitate este unul corect, avantajos, iar produsele își merită prețul pentru rezultatele pe care le arată”.

agro panfil

Au administrat diferite cantități de îngrășăminte în funcție de necesitățile fiecărei culturi și starea câmpului.

„La sfecla de zahăr administrăm cantități mai mari, în medie, circa 200 de kg/ha. La cultura de grâu – 70-80 de kg/ha. Pentru floarea-soarelui, în dependență de terenuri, administrăm 100-150 kg/ha.

Țin aici să menționez că, UREA NG are în componența sa un inhibitor natural, care permite să minimizăm pierderile de azot atât prin volatilizarea azotului, cât și prin levigare. Suplimentar, inhibitorul ce se conține în produsele N-Guard, care este un complex de uleiuri vegetale, ne ajuta în modelul de agricultură conservativă pe care îl implementăm la nivel de fermă. Aceste uleiuri favorizează dezvoltarea bacteriilor și fungilor utili în sol, cât și a râmelor.

După utilizarea produsului Ureea NG am observat că avem mai multe râme. În plus, activitatea microbiană în sol a devenit mult mai intensă, după ce le-am utilizat câțiva ani consecutivi. La porumb administrăm circa 150-200 kg/ha de Uree NG”.

Gama NPK Nutri Top – una dintre cele mai eficiente

nutri top cerealfos

Ion Panfil ne-a explicat că, gama de îngrășăminte de tip NPK Nutri Top de la CICh, pe lângă elementele de bază, includ și microelemente, extracte humice.

Totodată, îngrășămintele conțin un polimer de cea mai nouă generație, care permite să asigurăm fosforul disponibil plantelor pe o perioadă de până la 9 luni.

„La nivel de fermă efectuăm cartarea solului și în așa fel decidem ce produs trebuie să administrăm, dar și norma necesară, luând în considerare cultura pe care urmează să o semănăm și recolta planificată. Astfel că, pe fiecare câmp în parte aplicăm produse diferite. De exemplu, cu o cantitate mai mare de fosfor, calciu, bor și alte microelemente.

Ne străduim să oferim culturilor ceea de ce au nevoie pentru o bună creștere, iar ele, la rândul lor, să ne răsplătească cu recolte pe măsură. La fel și utilajul de îngrășăminte este unul inteligent și ne permite administrarea îngrășămintelor cu rata variabilă, în funcție de rezultatul obținut la cartarea solului.

Am avut sole unde cantitatea de îngrășământ a variat de la  30 de kg și până la 500 kg la ha. Acest lucru ne permite să uniformizăm solele după conținutul de elemente nutritive și să majorăm recolta medie a câmpului. La fel, prin acest procedeu, am exclus administrarea în exces a îngrășămintelor acolo unde nu este nevoie și am obținut costuri mai mici la fertilizare și spor de producție”. 

Vezi detalii despre gama de îngrășăminte NPK NUTRI-TOP.

Tinerii fermieri au mai adăugat că, chiar și în condițiile anului curent, au obținut recolte bune.

„Chiar și în condițiile destul de complicate ale anul 2024, am avut situații în care fermierii din vecinătate au recoltat câte 0,5-1 tonă de porumb/ha, iar noi nu am recoltat mai puțin de 2,5-3 tone/ha.

Vom continua să utilizăm îngrășămintele din portofoliu CICh pentru recoltele bune care au fost obținute pe câmpurile din ferma noastră”.

Pentru informații și recomandări tehnologice apelați cu încredere la reprezentantul CICh în Moldova, disponibil la numărul de telefon: +373-696-41-477.

Toată gama de fertilizanți CICh poate fi analizată pe Agromag.md.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale