‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIon Maxim: Apicultorii încearcă să colaboreze cu fermierii, dar în cele mai dese cazuri,...

Ion Maxim: Apicultorii încearcă să colaboreze cu fermierii, dar în cele mai dese cazuri, sunt neglijați

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În fiecare primăvară, apicultorii din țară se confruntă cu mai multe probleme, însă cea mai gravă este stropirea culturilor agricole cu insecticide și pesticide care omoară albinele, notează radiomoldova.md.

Potrivit acestora, din cauza neglijenței fermierilor pot rămâne fără întreaga afacere.

Totodată, autoritățile spun că pentru a rezolva problema, atât agricultorii, cât și apicultorii din Republica Moldova sunt obligați să se înregistreze într-o aplicație pentru a proteja familiile de albine.

‹ adv ›

Astfel, fermierii trebuie să anunțe când vor folosi pesticide pe terenurile pe care le au în gestiune, ca deținătorii de stupine să fie informați despre aceste acțiuni.

Directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim, a declarat pentru că apicultorii încearcă să colaboreze cu fermierii, însă, în cele mai dese cazuri, sunt neglijați și tratați cu indiferență.

Potrivit acestuia, anii trecuți au fost mai multe cazuri când deținătorii de stupine au înregistrat mari pagube din cauza produselor fitosanitare utilizate în agricultură.

„Din eforturile atât a Asociației Naționale cât și a Ministerului Agriculturii în comun cu ANSA, noi încercăm să aducem la cunoștință fermierilor, apicultorilor, despre importanța, în primul rând, a polenizării care o face albina și a utilizării produselor de fitosanitare de către fermieri.

Mai ales, noi îndemnăm fermierii ca să folosim grupa a 3-a și a 4-a de nocivitate, acea grupă care nu este atât de nocivă pentru albinile noastre și sper că utilizarea acestui sistem informațional va aduce numai beneficii atât agricultorilor cât și apicultorilor și vor fi mult mai puține cazuri de intoxicare a familiilor de albine”, a declarat Ion Maxim.

‹ adv ›

Fiecare agricultor care intenționează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor, este obligat să înregistreze în Sistemul Informational BeeProtect detaliile referitoare la tratamente, cu cel puțin 48 de ore înainte de a începe procedura, a precizat directorul general adjunct în domeniul sanitar-veterinar ANSA, Alexandr Manciu.

„Anterior existau foarte multe probleme de intoxicare a albinilor din cauza produselor fitosanitare utilizate în agricultură.

Adesea, aceste probleme apareau din cauza faptului că nu exista o comunicare între apicultori și agricultori.

În anul 2022 a fost creată prima etapă a unei platforme informaționale, BeeProtect, care asigură practică înregistrarea tuturor datelor din domeniul apicol, și anume prin intermediul platformei respective are loc notificările de intenții de prelucrare, iar între timp apicultorii primesc practic pe dispozitivele lor notificări în regim online”, spune Alexandr Manciu.

Amintim că, anterior, Guvernul a aprobat conceptul „Bee Protect”, destinat reducerii cazurilor de intoxicare a albinelor.

Aplicația a fost creată pentru a îmbunătăți comunicarea dintre producătorii agricoli și apicultori.

‹ adv ›

Aceștia se informează reciproc despre tratarea terenurilor agricole și amplasarea stupinelor.

Astfel, începând cu întâi ianuarie 2023, înregistrarea și furnizarea datelor în aplicația „Bee Protect” a devenit obligatorie.

Potrivit Ministerului Agricuturii și Industriei Alimentare, în ultimii ani, peste 60% dintre familiile de albine, uneori și întreg efectivul, s-au intoxicat, din cauza comunicării defectuoase dintre producătorii agricoli și apicultori.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 7800 de stupine, cu un număr total de peste 260 de mii de familii de albine.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›