‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 iulie, 2024
28.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCel mai mare distribuitor şi furnizor de energie din Moldova are un nou acționar

Cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie din Moldova are un nou acționar

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a preluat o participație de circa 3,2% din grupul Premier Energy PLC din Cipru, care înglobează şi activele Premier Energy din Republica Moldova, notează mold-street.com.

„BERD a cumpărat 11% din acțiunile oferite în cadrul ofertei publice inițiale a Premier Energy, o companie înființată în Cipru, în urma unei investiții de 77 de milioane de lei româneşti (15,5 milioane de euro).

Acțiunile vor fi listate la Bursa de Valori București. Se preconizează că investiția BERD va reprezenta puțin peste trei procente din companie după oferta publică inițială”, arată BERD.

Potrivit băncii, resursele acumulate vor fi alocate pentru construirea de noi capacități de energie regenerabilă, în principal în România, iar proiectul se estimează că va contribui la reduceri anuale de emisii de dioxid de carbon cu peste 168.000 de tone.

BERD, lider în domeniul finanțării schimbărilor climatice, se angajează să sprijine tranziția la energie verde a României și a companiei.

‹ adv ›

Participarea BERD a fost importantă pentru succesul ofertei, ancorând emisiunea de acțiuni și atrăgând alți investitori.

BERD va sprijini clientul în luarea de măsuri climatice, în tranziția către Net Zero și îmbunătățirea guvernanței corporative.

Premier își va îmbunătăți, de asemenea, standardele de promovare a egalității de gen.

„Strategia de tranziție energetică a Premier Energy se aliniază perfect cu prioritățile BERD în regiune”, a argumentat decizia Grzegorz Zielinski, director Energy Europe la BERD.

‹ adv ›

Jose Garza, directorul executiv al Premier Energy, s-a arătat încântat că BERD a devenit acționar al grupului.

„Această investiție consolidează colaborarea noastră de lungă durată și subliniază importanța angajamentului nostru comun față de energia regenerabilă și sustenabilitate atât în Republica Moldova, cât și în România”, a declarat Jose Garza.

Potrivit reprezentanţilor Premier Energy, investiția BERD va ajuta grupul la extinderea capacitatăţilor de energie regenerabilă și reducerea semnificativă a emisiilor de carbon.

Menţionăm că Premier Energy Group a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova – în august 2019, când a preluat Gas Natural Fenosa.

‹ adv ›

Compania este deţinută integral de EMMA Capital, firmă de investiţii care are ca principal investitor şi acţionar pe miliardarul ceh Jiri Smejc.

La începutul lunii mai 2024, compania a iniţiat o Oferta Publică Iniţială (IPO) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar data estimată pentru listare a fost 27 mai, sub simbolul PE.

De notat că, acum 20 de ani, BERD la fel a devenit acţionar la companiile energetice din Republica Moldova, care făceau parte atunci din grupul spaniol Union Fenosa, devenit ulterior Gas Natural Fenosa.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›