‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecoltarea morcovilor - sfaturi pentru o păstrare de durată

Recoltarea morcovilor – sfaturi pentru o păstrare de durată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe lângă importanța respectării tehnologiei de creștere pentru cultura de morcov, un rol important în menținerea calității rizocarpilor pe o perioadă mai lungă de timp îl joacă și realizarea recoltării în momentul optim.

Nerespectarea termenului de recoltare a morcovilor poate duce la:

  • veștezirea rizocarpilor;
  • pierderea unor cantități de nutrienți;
  • crăparea sau putrezirea morcovilor;
  • pierderea calităților gustative.

Momentul de recoltare a morcovilor depinde de mai mulți factori:

‹ adv ›
  • soi/hibrid;
  • zona climatică;
  • condițiile vremii;
  • starea plantei.

În funcție de perioada de maturare morcovii pot fi de:

  • soiuri timpurii – perioada de vegetație 80-110 de zile după răsărire;
  • soiuri semitimpurii – 110-130 de zile de la germinare;
  • soiuri semitârzii- 130-150 de zile;
  • soiuri târzii- 150-200 de zile.

Pentru fiecare soi sau hibrid ales, citiți informațiile de pe ambalaj privind dimensiunile caracteristice și perioada de vegetație. De obicei, morcovii se recoltează când rădăcinile au atins în partea superioară dimensiunea de 1,5-2 cm.

Află aici De ce morcovii cresc deformați, bifurcați – vezi 6 motive.

‹ adv ›

Verificați parcela: dacă frunzele inferioare încep să se îngălbenească și să se usuce, atunci morcovul la sigur este maturizat și trebuie recoltat.

Pentru păstrarea în perioada rece a anului, se recomandă creșterea soiurilor târzii.

Cum influențează vremea momentul recoltării morcovilor

Condițiile meteorologice au un impact mare asupra momentului optim de recoltare. Dacă, de exemplu, toamna s-a dovedit a fi caldă, recoltarea poate fi amânată cu o săptămână. Dacă, dimpotrivă, există riscul apariției înghețurilor, morcovii trebuie recoltați mai devreme (altfel morcovul ar putea avea gust amar sau putrezi).

‹ adv ›

În medie, experții recomandă recoltarea soiurilor tardive atunci când temperatura scade la aproximativ 5°C, deoarece atunci rădăcina își oprește creșterea.

 Recomandări de bază pentru recoltarea morcovilor:

  • Cu o lună înainte de recoltare, nu mai udați parcela, pentru a preveni crăparea rădăcinilor.
  • Alegeți o zi cu vreme bună pentru recoltare, fără precipitații. Se recomandă recoltarea morcovilor seara. Planta are o caracteristică interesantă: acumulează zahăr în timpul zilei și îl consumă noaptea. Prin urmare, rădăcinile recoltate seara vor fi mai dulci decât cele recoltate dimineața sau după-amiaza.
  • Dacă aveți sol ușor și afânat pe parcelă, puteți scoate morcovii din pământ manual, fără unelte speciale. Dacă solul este dens, mai întâi săpați-i și apoi trageți rădăcinile cu mâinile. Unii producători recomandă udarea morcovilor cu câteva ore înainte de recoltare, ca să îi puteți extrage liber.
  • Imediat îndepărtați frunzele: frunzele evaporă rapid umiditatea, ceea ce provoacă ofilirea rizocarpilor.
  • Nu păstrați morcovii bolnavi, aceștia trebuie imediat înlăturați.
  • Plasați morcovii într-o încăpere întunecată, răcoroasă și bine ventilată timp de o zi. După aceea, morcovii sunt gata de păstrare într-un loc răcoros pe timp de iarnă.
  • Morcovii mici, răsuciți sau deteriorați trebuie consumați cât mai curând posibil, deoarece oricum nu vor rezista mult.

După recoltare este recomandată păstrarea morcovilor în condiții de umiditate relativă a aerului de 88-90% și temperatura de 0…2°C

Citește și despre Cultivarea păstârnacului – sfaturi la semănat, îngrijire.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›