‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 14 august, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCum a fost sezonul de export al cireșelor din Moldova

Cum a fost sezonul de export al cireșelor din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În 2024, Republica Moldova a exportat o cantitate totală de cireșe de 13,6 mii de tone care au ajuns în 15 țări. În ciuda provocărilor legate de ploile care au afectat o parte din recoltă, producătorii au reușit să mențină echilibrul pe piața externă.

Vezi detalii despre Pierderi importante la recolta de cireșe din cauza ploilor

Valoarea totală a exporturilor de cireșe în 2024 a ajuns la 17,612 milioane de dolari.

‹ adv ›

Sezonul a început mai devreme decât de obicei, datorită temperaturilor mai înalte înregistrate în primăvară.

Astfel, în luna mai, au fost exportate soiurile timpurii, în cantitate de 1186 de tone.

În luna iunie a fost exportată cea mai mare cantitate de cireșe – 10113 tone, iar în iulie a fost livrată o cantitate de 2317 tone de cireșe, o bună parte din acestea ajungând în țările Uniunii Vamale Euro-Asiatice (UVEA).

‹ adv ›

În ciuda recoltei mai modeste pretabile pentru export, trendul de export al cireșelor în țările UE s-a menținut pozitiv – 2255 de tone fiind livrate în 2024 (2600 de tone în 2023 din totalul de 16 mii de tone de cireșe exportate și doar 208 tone în 2022).

Dintre țările UE, cea mai mare cantitate de cireșe a fost importată de România – 1181 de tone, urmată de Polonia care a important 313 tone de cireșe moldovenești, iar pe locul trei după volumul importurilor în țările UE s-a situat Letonia cu 215 tone importate.

Olanda a importat 178 de tone de cireșe moldovenești, iar Germania 154 de tone.

‹ adv ›

La moment, producătorii din Moldova încă obțin unele dintre cele mai mici prețuri pentru cireșe pe piața externă, iar unul dintre obiectivele de bază ale acestora este creșterea valorii fructelor prin demonstrarea calității și creșterea unui brand cunoscut pe piața internațională.

Evoluția exportului cireșelor din Moldova în perioada 2020-2023:

export cirese moldova

Amintim că, importatorii recomandă sortarea, calibrarea și utilizarea ambalajelor speciale (MAP) pentru o durată mai lungă de menținere a prospețimii fructelor și obținerea certificărilor necesare.

sortare cirese
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›