‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-3.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePierderi importante la recolta de cireșe din cauza ploilor. Exporturile în creștere

Pierderi importante la recolta de cireșe din cauza ploilor. Exporturile în creștere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de cireșe autohtoni se bucură, de la an la an, de tot mai multe succese, ajungând pe tot mai multe piețe de desfacere.

În 2023, Moldova a exportat peste 16 mii tone de cireșe în valoare de peste 22 milioane dolari. Cireșele moldovenești, în sezonul anului 2023, au reușit să fie livrate în premieră în mai multe țări ale Uniunii Europene precum: Spania, Italia, Belgia, Olanda.

export cirese moldova

Aceasta se datorează atât soiurilor moderne cu care au înființat livezile, dotarea cu sisteme antiploaie, cât și investițiilor în infrastructura de post-recoltare, obținerea certificatelor de calitate.

‹ adv ›

Pe de altă parte, condițiile climaterice din anul curent, au afectat o parte din recolta de cireșe, chiar dacă fermierii gestionează livezi cu soiuri moderne, au investit în sisteme de protecție. 

Astfel, chiar dacă Moldova se bucură tot mai mult de apreciere pe piața externă, există riscul ca, în cazul livrării cireșelor de calitate mai proastă, să fie pierdută credibilitatea.

Nicolae Pascal, administratorul companiei „Prodcar” SRL din satul Căzănești, raionul Telenești, a menționat că din cauza precipitațiilor care s-au înregistrat la începutul lunii iunie curent, când au căzut circa 106 – 110 mm de precipitații, o mare parte din recolta de cireșe a crăpat. 

„Pe tot parcursul anului cad circa 350 – 400 mm de precipitații, iar în anul curent, în luna iunie, pe parcursul a doar 5 zile s-au înregistrat circa 110 mm, ceea ce desigur a fost foarte mult. Chiar și în cazul sistemului antiploaie nu a fost posibil de evitat această situație.

Precipitațiile oricum ajung în sol, iar apa nu reușea să pătrundă și stătea la suprafața solului. Ulterior, având temperaturi foarte mari, s-a pornit evaporarea. Cireșele au absorbit toată această umiditate, dar pentru că celulele nu reușesc să se dezvolte atât de rapid au dus la crăpare. La noi în gospodărie, au crăpat în proporție de 30 – 70%. Nu există protecție în astfel de cazuri”. 

‹ adv ›

Producătorul a mai spus că, au cules doar cireșele calitative, care au fost transportate la linia de sortare, iar restul roadei rămâne pe pom, apoi cade jos și servește ca îngrășăminte pentru anul viitor. Chiar și așa, Nicolae Pascal a reușit să exporte o anumită cantitate de cireșe peste hotare. 

Contactat de Agrobiznes, Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct, a explicat că, precipitațiile din acea perioadă au afectat mult calitatea cireșelor, mai ales în regiunile unde s-a înregistrat mai mult de jumătate din norma anuală. 

„Fructele care au exces de umiditate desigur că au fost afectate. Dar și în asemenea condiții, producătorii de la noi au reușit să realizeze exporturi. Astfel că, în anul 2023, în perioada mai-iunie, s-au exportat circa 8500 de tone de cireșe, totodată, în aceeași perioadă a anului 2024, s-au exportat 12 300 de tone de cireșe. Această creștere se explică prin faptul că mai multe plantații au intrat pe rod, dar și sezonul de recoltare a început mai devreme cu circa două săptămâni”. 

De menționat că, crăparea cireșelor este o problemă, care reduce calitatea cireșelor, pretabilitatea la transportare, perioada de păstrare și favorizează dezvoltarea bolilor fungice.

‹ adv ›

Vezi mai multe despre Piața mondială a cireșelor – ce spun principalii producători.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›