‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 14 august, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTimofei Șoiliță - investește în energia verde, oferind și soluții de pășunat

Timofei Șoiliță – investește în energia verde, oferind și soluții de pășunat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe marginea traseului Chișinău-Bălți, între satele Negrești și Codreanca, raionul Strășeni, de câțiva ani în locul unei vii abandonate a fost construit un parc fotovoltaic.

În timp ce panourile produc energie de la soare, sub instalații paște o turmă de oi.

Potrivit Energocom, parcul aparține lui Timofei Șoiliță, originar din Negrești, un antreprenor cu o experiență în construcții și transport marfă. În 2016, Timofei a decis cu familia să plece în Germania, unde la fel are o companie în construcții.

‹ adv ›

În Germania a făcut cunoștință cu oameni de afaceri care au peste 100 ha de parcuri fotovoltaice și care sunt de mulți ani în domeniu.

Acest lucru a fost ca un imbold, iar peste șapte ani a decis să revină în țară și să investească în energia verde.

„Parcul de la Negrești, pe o suprafață de 2 ha, l-am dat în exploatare 2020. Am investit aici în trei etape, în 2020, în 2021 și în 2022. Sunt banii munciți în Germania, la urmă am vândut casa pe care am avut-o în Germania și am extins până la 1 MW. Am vrut să iau un credit, dar am văzut că nu e așa de simplu”, povestește antreprenorul.

La început, a vândut energia produsă la Negrești către Premier Energy, în vara lui 2022 a obținut statut de producător eligibil la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, prin care statut îi garantează că îi va achiziționa energia produsă de parc la un tarif fix pe o perioadă de 15 ani.

‹ adv ›

Spune că, într-o zi de vară, parcul generează în jur de 6-7 MWh, iar pe an ajunge la 1.400 MWh.

„Socot că e o investiție ce se merită”, spune Timofei Șoiliță, adăugând că a finalizat recent un alt parc, de 1,340 MW, la Soroca, de unde e de baștină soția lui și unde avea un teren primit moștenire.

Și la Negrești, și la Soroca deja are planuri de extindere, în acest sens a cumpărat terenuri, dar așteaptă actele permisive. Menționează că toate lucrările de întreținere le face singur, ajutat de soția lui.

‹ adv ›

Producătorul mai afirmă că, la Soroca a făcut investiția prin programul guvernamental 373, prin intermediul cărora sunt oferite credite avantajoase IMM-urilor:

„E clar că piața se modifică, legislația se modifică, cu toții învățăm din mers. La Soroca am ținut cont de experiența acumulată la primul parc. Am învățat din greșeli, inclusiv când prognozam una, produceam alta”.

SA Energocom: De la 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care stabilesc formula de calculare a dezechilibrelor (sau diferențele în plus sau în minus dintre ceea ce și-au asumat producătorii să genereze energie în rețea și ceea ce au produs real), aceste diferențe având costuri diferite.

În context, Timofei Șoiliță a spus că face schimb de practici cu alți colegi, antreprenori din domeniu, dar, din punctul său de vedere, sunt necesare mai multe instruiri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›