Pe marginea traseului Chișinău-Bălți, între satele Negrești și Codreanca, raionul Strășeni, de câțiva ani în locul unei vii abandonate a fost construit un parc fotovoltaic.
În timp ce panourile produc energie de la soare, sub instalații paște o turmă de oi.
Potrivit Energocom, parcul aparține lui Timofei Șoiliță, originar din Negrești, un antreprenor cu o experiență în construcții și transport marfă. În 2016, Timofei a decis cu familia să plece în Germania, unde la fel are o companie în construcții.
În Germania a făcut cunoștință cu oameni de afaceri care au peste 100 ha de parcuri fotovoltaice și care sunt de mulți ani în domeniu.
Acest lucru a fost ca un imbold, iar peste șapte ani a decis să revină în țară și să investească în energia verde.
La început, a vândut energia produsă la Negrești către Premier Energy, în vara lui 2022 a obținut statut de producător eligibil la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, prin care statut îi garantează că îi va achiziționa energia produsă de parc la un tarif fix pe o perioadă de 15 ani.
Spune că, într-o zi de vară, parcul generează în jur de 6-7 MWh, iar pe an ajunge la 1.400 MWh.
„Socot că e o investiție ce se merită”, spune Timofei Șoiliță, adăugând că a finalizat recent un alt parc, de 1,340 MW, la Soroca, de unde e de baștină soția lui și unde avea un teren primit moștenire.
Și la Negrești, și la Soroca deja are planuri de extindere, în acest sens a cumpărat terenuri, dar așteaptă actele permisive. Menționează că toate lucrările de întreținere le face singur, ajutat de soția lui.
Producătorul mai afirmă că, la Soroca a făcut investiția prin programul guvernamental 373, prin intermediul cărora sunt oferite credite avantajoase IMM-urilor:
SA Energocom: De la 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care stabilesc formula de calculare a dezechilibrelor (sau diferențele în plus sau în minus dintre ceea ce și-au asumat producătorii să genereze energie în rețea și ceea ce au produs real), aceste diferențe având costuri diferite.
În context, Timofei Șoiliță a spus că face schimb de practici cu alți colegi, antreprenori din domeniu, dar, din punctul său de vedere, sunt necesare mai multe instruiri.
Comentarii