În primele 7 luni ale anului 2024, Republica Moldova a exportat 10.285 de tone de mazăre, depășind de două ori întregul export realizat în anul 2023, potrivit unei analize a lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, transmite mold-street.com.
Creșterea atât de semnificativă a exporturilor de mazăre se datorează atât unor suprafețe cu 35% mai mari semănate cu mazăre, cât și unei recolte mai bogate strânse de producătorii agricoli în acest an.
În același timp prețul de export este cu circa 24% mai mic decât în 2023 și cu circa 39% – decât în 2022.
Potrivit analizei, în 7 luni ale anului 2024, cel mai mare exportator de mazăre a fost Combinatul de produse de panificație din Tiraspol (ЗАО „Тираспольский комбинат хлебопродуктов”), ce face parti din holdingul Sheriff.
Astfel întreprinderea a exportat în perioada ianuarie-iulie 2024 2.358 tone de mazăre (23% din total), de 5 ori mai mult ca în 2023.
Printre cei mari mari exportatori de mazăre din Moldova în 7 luni ale 2024 se mai numără Quadra Commodities SRL, Cooperativa Agrostoc și Orom-Imexpo.
Analiza relevă că în ultimii patru ani și 7 luni cel mai mare exportator a fost Altis Impex SRL din Comrat, care se prezintă ca firmă pionier în fracționare (procesare deep) a mazării galbene în Republica Moldova.
Principalele piețe de desfacere pentru mazărea din Republica Moldova sunt România, India, Filipine, Bangladeș și Egipt.
De notat că anual sunt semănate între 10.000 şi 20.000 de hectare de terenuri agricole cu mazăre. Savanţii recomandă semănarea unor suprafeţe mai mari cu mazăre.
Comentarii