‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 28 august, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOlivia Ivanuța, studentă: Am ales o specialitate care ne hrănește. Avem viitor și putem...

Olivia Ivanuța, studentă: Am ales o specialitate care ne hrănește. Avem viitor și putem să creștem

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Olivia Ivanuța, tânăra care își face studiile la facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, specialitatea Siguranța produselor agroalimentare, UTM, spune că, încă atunci când studia la Colegiul Agroindustrial a decis că va merge la Universitate pentru a se specializa pe siguranța alimentelor.

„M-am gândit atunci, de ce să nu încerc ceva nou, mai ales că marea majoritate a tinerilor aleg să studieze medicina, dreptul, dar eu mi-am dorit o specialitate care ne hrănește. Mai cu seamă, este un domeniu în care avem viitor și putem să creștem”, ne-a spus Olivia Ivanuța.

Tânăra recunoaște că, se vede muncind în domeniul pe care îl studiază, inspector în siguranța alimentelor. Cunoștințele pe care le-a acumulat în anii de facultate îi permit acest lucru.

„Am învățat foarte mult și am reușit să adun multe cunoștințe noi. Universitatea dispune de colaborări cu instituții, companii din domeniul siguranței produselor agroalimentare și, astfel, am avut oportunitatea de a participa la diverse programe de practică în cadrul acestor instituții. În anul curent, voi merge la Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, unde voi pune în practică cunoștințele acumulate”.

olivia ivanuța

Olivia Ivanuța povestește că, condițiile de studii s-au schimbat mult odată ce Universitatea Agrară a fost absorbita de Universitatea Tehnică, doar rămâne ca studenții să-și dorească să învețe. 

„În primul rând, s-a realizat reparația totală a auditoriilor, laboratoarele au fost dotate cu aparate și echipamente pentru realizarea diverselor experimente. Astfel, orele sunt mult mai dinamice și avem posibilitatea să realizăm mai multe cercetări și nu doar teorie. Tot aici pot să vă spun că, și condițiile din căminul studențesc s-au îmbunătățit.

Noi, studenții, suntem recunoscători pentru schimbările care s-au produs în ultima perioadă. În plus, participăm anual la Agronomiada, organizată în România. Acolo concurăm alături de studenți de la diferite instituții cu profil agrar atât pe plan profesional, cât și pe plan sportiv. Este un concurs binevenit care ne ajută să ne dezvoltăm, să creștem”.

‹ adv ›

Tinerii de la facultate și-ar dori să participe la mai multe concursuri, olimpiade și alte proiecte ce le-ar permite să-și aprofundeze cunoștințele, să desfășoare mai multe cercetări și experimente, ne-a mai spus Olivia.

„Am dori să avem mai multe imagini, tabele, scheme specializate, nu doar ceea ce găsim în manuale. Cred că, astfel și orele ar fi mai interactive și interesante. Cred că, ar fi oportun ca Universitatea să organizeze concursuri, olimpiade inclusiv cu participarea instituțiilor cu profil agrar din țările vecine”. 

V-ar putea plăcea și articolul: Petru Chihai – între IT și zootehnie, a ales zootehnia: Dezvolt afacerea pe care mi-am dorit-o.

Olivia se regăsește printre studenții care vor participa la programul ERASMUS, ce presupune schimb de experiență peste hotare și va merge în Spania, unde speră că va reuși să cunoască tehnologii noi ce pot fi aplicate și în țara noastră.

‹ adv ›

Eroina noastră îndeamnă tinerii să studieze domeniul care le place cel mai mult, domeniul în care vor putea activa cu plăcere. 

„Trebuie să aleagă un domeniu unde au posibilitatea să se dezvolte, să crească, să existe perspective, mai cu seamă că în acest domeniu vor trebui să lucreze zi de zi. Specialitatea pe care o studiez eu este una unde poți evolua, nu este una monotonă”.

Olivia Ivanuța a recunoscut că, va urma și programul de masterat și susține că există mai multe instituții de la noi, care au nevoie de specialiști în siguranța produselor agroalimentare pornind de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, ANSA, CRDV, grădinițe, școli, restaurante, piețe.

Acolo unde există alimente – este loc și pentru un specialist bun.

Dacă ești un tânăr pasionat de agricultură, accesează acest link pentru a vedea oportunitățile de studii disponibile în cadrul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.

‹ adv ›

Acest material face parte din seria de materiale realizate în scopul promovării studiilor în agricultură și a fost realizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›