joi, 26 septembrie, 2024
21.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeGala Fermierilor 2024: schimbările de subvenționare și exportul pe piața UE, în centrul discuțiilor

Gala Fermierilor 2024: schimbările de subvenționare și exportul pe piața UE, în centrul discuțiilor

Recomandate

Gala Fermierilor din Republica Moldova, un eveniment deosebit devenit tradiție, organizat de PRIAevents în parteneriat cu AIPA și MAIA, cu susținerea Kaufland Moldova a reunit, din nou, fermieri, autorități și companii din sectorul agricol.

Partenerul principal, Kaufland Moldova, sprijină inițiativele sustenabile și dezvoltarea fermierilor locali, având peste 7000 de produse moldovenești listate la raft.

Evenimentul a fost un prilej important pentru un panel interactiv de discuții care a abordat schimbările ce vor avea un impact semnificativ asupra agriculturii.

gala fermierilor din moldova

Printre subiectele centrale s-au numărat modificările regulamentului de subvenționare, standardizarea produselor agricole și provocările exportului pe piața Uniunii Europene.

Raluca Voivozeazu, fondatoarea PRIAevents:

raluca voivozeanu priaevents

„În Moldova sunt multe afaceri ce s-au modelat ca un exemplu pentru mulți alți antreprenori. În plus, aceste discuții organizate au oferit fermierilor un context clar asupra noilor oportunități, dar și provocări pe care le vor întâlni în viitor, mai ales în ceea ce privește accesarea piețelor, fondurilor și subvențiilor. Pe lângă evenimentele organizate tradițional la Chișinău, ne bucurăm să fim alături de fermierii din diferite regiuni ale țării, oferindu-le accesul al informații utile”, a specificat

Cristina Arama, PR Manager Kaufland Moldova:

„Ne bucurăm să fim alături de inițiativele menite să aducă mai aproape munca și dedicația companiilor locale care reușesc să persevereze pe o piață cu o concurență simțitoare.

La Kaufland, de-a lungul timpului, am susținut și continuăm să susținem aceste companii, inclusiv prin proiecte ce le-ar permite certificarea și listarea produselor la raft în alte țări. În plus, atunci când vine vorba de sustenabilitate, impactul producătorilor locali e major, astfel că am reușit să asigurăm prezența pe rafturile Kaufland Moldova a peste 7 mii de produse ale acestora și suntem într-o continuă colaborare cu producătorii locali pentru extinderea sortimentului autohton”.

Producătorii din diferite sectoare, o bună din care au reușit să valorifice materiile prime obținând produse apreciate la nivel internațional și-au împărtășit realizările, obiectivele, iar o parte din aceștia au fost premiați pentru succesele remarcabile și perseverența de care dau dovadă.

gala fermierilor din moldova

În continuare, vă prezentăm câțiva dintre aceștia și obiectivele pe care și le-au setat.

Ilie Beșleaga, Axedum: „Vom fi prima companie din Moldova care va plasa pe piață ouă de categoria 1”

ilie besleaga axedum

Cifra 1 de la începutul codului indică faptul că ouăle sunt de la găini crescute în aer liber, iar compania Axedum, fiind prima companie din Moldova ce a obținut drept de export al cărnii procesate în UE, va realiza și acest obiectiv.

„Ne bucurăm de succesul și susținerea pe care am avut-o, inclusiv din partea autorităților, pentru creșterea pe piața locală și regională, iar acum urmează noi ținte pentru a ne consolida poziția pe piața externă.

La nivel local, Kaufland a fost rețeaua care mereu ne-a încurajat să dezvoltăm produse noi, să experimentăm, să ne adaptăm produsele, astfel încât să ajungem să fim bine pregătiți și cerințelor de pe piața externă.

Ce ține de noile proiecte, datorită unui parteneriat cu un producător local, ouăle de categoria 1 vor fi disponibile atât consumatorilor locali, cât și pentru export. Încurajăm producătorii să-și definească un plan clar de acțiuni și să aibă curajul să-l implementeze”, a specificat în cadrul evenimentului Ilie Beșleaga, Axedum.

Casă vinicolă Luca: „Suntem cea mai premiată vinărie mică din Moldova. Avem exporturi în Seul

Mai mulți producători de vinuri au fost premiați în cadrul evenimentului, inclusiv mici producători, printre care și Casa Vinicolă Luca, una dintre vinăriile din Moldova care a câștigat unele dintre cele mai multe medalii la concursurile internaționale.

casa vinicola luca

„Participăm la concursuri internaționale obținând feedback permanent de la clienții noștri și îmbunătățind continuu ceea la ce muncim zilnic. Ne mândrim că am ajuns cea mai premiată vinărie mică din Moldova, reușind să extindem geografia exporturilor, având inclusiv parteneri din Seul. Ne angajăm să producem vinuri excepționale care onorează tradiția familiei noastre, îmbrățișând, totodată, tehnici inovatoare”, a menționat în cadrul ceremoniei de premiere Natalia Luca.

Brutăria Bardar – afacerea de familie devenită un brand internațional

Evenimentul a avut drept scop și prezentarea oportunităților disponibile pentru producători. În acest sens, Brutăria Bardar, a menționat că materia primă pe care o folosesc este de producție autohtonă – făina, uleiul, fructele și legumele.

kaufland moldova

„Suntem deschiși spre colaborare cu producătorii autohtoni, dar este o condiție importantă – ca produsele să respecte rigorile de securitate alimentară, să dispună de certificările de la ANSA și să aibă analize de laborator.

Obiectivul principal este de a asigura consumatorii cu produse calitative, extinzându-ne prezența atât la nivel local, cât și regional. Aici, aș dori să menționez că datorită relației bune pe care o avem cu Kaufland în Republica Moldova, am reușit să stabilim un parteneriat și peste Prut, unde sunt prezenți în peste 170 de magazine Kaufland. Ne dorim să creștem și să ne îmbunătățim în continuare pentru a oferi cât mai multe opțiuni consumatorilor și a crea locuri de muncă în mediul rural”, a menționat  Victor Nistorica, coproprietar al brutăriei.

Vom reveni curând cu detalii despre noile evenimente marca PRIAevents, iar pentru mai multe detalii despre cum puteți deveni furnizor Kaufland și ce condiții trebuie să întrunească un potențial partener de livrare a produselor către Kaufland Moldova urmăriți pe acest link.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale