‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 6 octombrie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFestivalul Național al Mărului: tradiția celebrării recoltei

Festivalul Național al Mărului: tradiția celebrării recoltei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de mere din întreaga țară s-au reunit pe 6 octombrie, în „capitala mărului”, Soroca, în cadrul celei de-a XIII-a ediție a Festivalului Național al Mărului, pentru a promova diversitatea soiurilor de măr, tehnologiile moderne de prelucrare a merelor și producere a materialului săditor pomicol.

Asociația Moldova Fruct a fost prezentă la eveniment cu un stand expozițional, care a cuprins o varietate de soiuri de măr, precum și cu posibilitatea de a testa fructele, cu echipamentele de măsurare a indicilor de calitate.  

„Merele moldovenești se deosebesc prin gustul lor autentic și calitatea deosebită, fapt pentru care sunt cartea de vizită a Republicii Moldova. Datorită eforturilor Asociației Moldova Fruct, producătorii noștri își consolidează poziția pe piețele de export”, a menționat Vitalie Gorincioi, Președintele Asociației Moldova Fruct.

Exportul de mere din Moldova în 2023-2024

export mere moldova

În sezonul 2023-2024, Republica Moldova a exportat 133 de mii de tone de mere, față de 124 de mii de tone în 2022-2023.

‹ adv ›

Din cauza condițiilor climaterice, recolta de mere din acest an va fi de 450 de mii de tone, cu circa 14% mai mică, față de anul precedent. O reducere a cantității de mere în acest sezon este înregistrată și în Uniunea Europeană. 

Totuși, datorită livezilor moderne din Republica Moldova, echipate cu plase antigrindină și sisteme de irigare, s-a reușit să se obțină o cantitate de mere pentru export, similară cu cea din anul 2023.

În luna august, au început exporturile de mere din recolta anului 2024. În august-septembrie au fost exportate 13,300 tone de mere.   

‹ adv ›

Moldova produce mere pe o suprafață de 46 de mii de hectare. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›