‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 2 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA dezminte zvonurile despre achiziția terenurilor agricole de către străini

MAIA dezminte zvonurile despre achiziția terenurilor agricole de către străini

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În contextul știrilor false apărute recent, în surse media externe, ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare  subliniază că în Republica Moldova, legislația națională interzice categoric dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole de către cetățeni sau companii străine.

Acest principiu este reglementat prin mai multe acte normative care protejează proprietatea asupra terenurilor agricole și forestiere și limitează orice posibilitate de achiziție din partea investitorilor străini.

Astfel, în art. 6 alin. (2) din Legea nr. 1308/1997 privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului, se stabilește că dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă aparţine statului, persoanelor fizice cetăţeni ai Republicii Moldova, precum şi persoanelor juridice al căror capital social nu conţine investiţii străine, iar în cazul în care cetăţenii străini sau apatrizii devin proprietari de terenuri cu destinaţie agricolă sau ale fondului silvic prin moştenire legală sau testamentară, ei au dreptul de a le înstrăina prin acte juridice între vii numai cetăţenilor Republicii Moldova.

‹ adv ›

De asemenea, art. 22 din Legea nr.81/2004 cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător, limitează dreptul investitorilor străini de a dobândi în proprietate terenul cu destinație agricolă și din fondul silvic.

Totodată, în art.21 din Codul funciar nr.22/2024, se menține interdicția de a dobândi de către cetățenii străini dreptul de proprietate privată asupra terenurilor cu destinație agricolă și din fondul forestier, sub sancțiunea nulității absolute a actului juridic de dobândire.

Persoana fizică sau juridică străină, sau persoana juridică al cărei capital social conține investiții străine, sau care are în calitate de administrator ori fondator (asociat), ori acționar persoane fizice sau juridice străine, sau persoanele juridice al căror capital social conține investiții străine, sau beneficiarii efectivi ai acestora nu pot dobândi sau deține drept de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă ori asupra terenurilor destinate fondului forestier prin acte juridice între vii, sub sancțiunea nulității absolute a actului juridic de dobândire.

‹ adv ›

În cazul dobândirii prin succesiune, prin hotărârea instanței de judecată sau prin ipotecă a terenurilor menționate la alin. (2) din art.21, succesorii sunt obligați să îl înstrăineze în termen de un an, calculat de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra terenului.

Dacă, în termenul menționat persoana care nu are dreptul să dețină în proprietate terenul cu destinație agricolă sau terenul destinat fondului forestier nu a înstrăinat terenul în cauză, autoritatea administrației publice locale va solicita instanței de judecată înstrăinarea acestuia în condițiile art. 539 din Codul civil nr. 1107/2002.

De asemenea, atragem atenția că ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu deține și nu exercită atribuții privind negocieri, tranzacții sau vânzări de terenuri agricole. Rolul ministerului este de a elabora și implementa politici pentru dezvoltarea agriculturii naționale.

‹ adv ›

Răspândirea informațiilor false este o încercare deliberată de a manipula opinia publică și de a semăna neîncredere în rândul cetățenilor.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare îndeamnă cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și să fie vigilenți în fața tentativelor de manipulare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›