‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea curcanilor - cerințe construcție adăpost, hrană

Creșterea curcanilor – cerințe construcție adăpost, hrană

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Opiniile proprietarilor fermelor de curcani variază ușor. Unii oameni cred că creșterea acestei păsări mari nu este diferită de creșterea altor păsări, alții susțin că este mai dificilă.

America este considerată patria curcanilor. Curcanii au fost introduși pe continentul european în secolul al XVII-lea. De atunci, s-au răspândit, iar creșterea lor a devenit o afacere profitabilă.

Obișnuiți cu libertatea, curcanii preferă să trăiască într-un spațiu nelimitat sau cu o imitație a libertății. Cu toate acestea, proprietarii nu oferă întotdeauna condiții ideale pentru păsări.

‹ adv ›

Prin urmare, merită să acordați atenție stării psihologice a curcanului. După ce au petrecut prea mult timp într-un loc prea închis, curcanii încep să sufere de depresie.

Cei mai disperați indivizi se sinucid, lovindu-se cu capul de pereți. Partea inversă a depresiei este atacul de rabie.

Mersul frecvent, spațiile deschise pot ajuta la evitarea problemei. Creșterea modernă a curcanilor se bazează pe soluționarea problemei comportamentului depresiv.

‹ adv ›

Interesant! Greutatea unui curcan până la 16 săptămâni crește de 170-200 de ori.

Curcanii sunt întotdeauna cu cel puțin 30% mai grei decât curcile. În plus, pe lângă greutate, diferența de sex la păsări se manifestă prin prezența sau absența formațiunilor pe gât și a pintenilor.

Acest semn devine vizibil în jurul celei de-a doua luni a vieții puilor. Capacitatea curcanilor de a se îngrășa rapid este un factor decisiv în beneficiile reproducerii. 

‹ adv ›

Următoarele aspecte nu sunt mai puțin semnificative: carnea de curcan nu este alergenică, dar e dietetică, ușor digerabilă, cu un conținut scăzut de colesterol dăunător, conține o cantitate mare de vitamine, aminoacizi, fier și alte microelemente importante.

Ouăle sunt ușor inferioare în caracteristici utile doar față de cele de prepelițe și bibilici. Ficatul de curcan conține vitamina K, precum și acid folic esențial.

Dintr-o carcasă de curcan adult fermierul primește 60% din carnea dietetică, care este cerută de către persoanele care suferă de alergii și cei care duc un stil de viață sănătos și se alimentează corect.

Creșterea curcanilor

În primul rând, pentru a crește curcani, trebuie să selectați un loc și să construiți un adăpost potrivit pentru ei. La construcție ar trebui să țineți cont de particularitățile și obiceiurile păsării.

Deoarece curcanii adoră spațiile mari, merită să le creșteți în cuști în aer liber sau în adăposturi mari în încăperi, dar care tot să aibă acces la aer liber. 

Să presupunem că doriți să creșteți în medie 30 de curcani adulți, atunci ei vor avea nevoie de 50 de metri pătrați. Minim 1 mp per 1 pasăre.

Adăpostul ar trebui să fie uscat și izolat, deoarece pasărea este termofilă, îi este frică de umezeală. Picioarele ei ar trebui să fie calde. Fiți atenți la o bună ventilație la construcție, dar, în același timp, să nu fie prezenți curenți puternici de aer.

Curcanii sunt timizi. Nu trebuie să puneți puii mici de curcan împreună cu găinile, rațele, deoarece puii se vor comporta neliniștit.

Stinghii pentru curcani

La fel ca găinile, curcanii au nevoie de locuri de cocoțat pentru a dormi. Acestea sunt realizate din grinzi de 7-10 cm înălțime și 7 cm lățime.

Sunt așezate la o înălțime de 70-80 cm de podea. Distanța dintre stinghii ar trebui să fie de 60 cm. Numărul este calculat pe baza numărului de păsări. O pasăre coupă 30-40 cm.

Este mai bine ca începătorii în creșterea păsărilor să cumpere pui crescut. Curcănașii de 2-3 săptămâni sunt potriviți, fiind suficient de puternici pentru a rezista transportului. Probabilitatea morții lor este mult mai redusă.

Numărul de curci necesare pentru un curcan

Crescătorii mai experimentați pot încerca creșterea puilor din ou. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de păsări adulte la o rată de 1 mascul pentru 8-10 femele.

Acest raport este optim, deoarece cu un număr mare de femele, curcanul nu va putea fertiliza ouăle în mod eficient. Dacă sunt mulți masculi, oricum rolul îi revine doar unui singur.

Cum să știi dacă o curcă este gata să stea pe ouă?

Dacă femela începe să se comporte diferit, șuieră și începe să poarte paie în cioc, atunci ea poate cloci ouă.

Cel mai bun loc pentru cuibar este locul unde femela a depus ouăle. Aici trebuie pregătit cuibul. Pentru aceasta se pun pereți despărțitori sau se ridică pereți de o înălțime suficientă, astfel încât femelele să nu se vadă.

De asemenea, este potrivită o cutie sau un butoi din lemn pentru cuib. Pe podeaua cuibului punem crenguțe, apoi acestea sunt acoperite cu paie. Ultimul strat trebuie să fie de fân.

Pentru ca ouăle să rețină căldura mai bine și să nu se rostogolească în jurul cuibului, este necesar să se facă un inel de paie.

Puneți un vas pentru hrană și un băutor lângă cuib. Asigurați-vă că hrana și apa sunt suficiente, deoarece pasărea se ridică rar de pe ouă.

În impulsul ei matern, este atât de încăpățânată încât poate muri de foame. Instinctul parental la curci este extrem de dezvoltat. Chiar și masculii eclozează uneori ouă. 

Crescătorii de păsări cu experiență susțin că sexul viitorului pui poate fi recunoscut după forma oului. Deci, curcănașii apar din ouă mai alungite, iar curcuțele din cele mai rotunde.

Durata medie de incubare a a ouălor de curcă până la apariția puilor este de 28 de zile.

La aproximativ o lună după ce femela a stat pe ouă, puii eclozează. O curcă este capabilă să crească până la 80 de pui odată, adică îi mai putem adăuga niște pui și ea îi va crește cu plăcere.

Creșterea puilor de curcan

Temperatura de la 36 de grade trebuie menținută constant în adăpostul pentru puii de curcan. De asemenea, iluminatul trebuie să fie prezent.

Puii de curcă mănâncă de 8 ori pe zi. Primele trei zile sunt hrăniți cu cele mai mici cereale cu adăugarea de ouă fierte tocate.

Din a patra zi, cerealele se amestecă cu lucernă, tulpini de urzică, ceapă, varză sau alte verdețuri. Astfel se hrănesc până la o lună. În plus, este posibil curcanii să crească pe o hrană compusă specială.

Crescătorii de păsări cu experiență subliniază o serie de sfaturi care trebuie luate în considerare la creșterea curcăneilor:

  • puii de curcan văd foarte slab în primele zile ale vieții lor, prin urmare, hrana și apa ar trebui să fie într-un loc luminat.
  • pentru o mai bună atractivitate, puteți adăuga verdeață tocată mărunt sau morcov;
  • unii pui de curcan nu înțeleg cum să bea apă, ar trebui să ii băgați cu ciocul în apă. Este mai bine să selectați vasul pentru apăl în așa fel, încât puii să nu se poată urca în el și să-și ude piciorușele.

Folosiți un așternut de nisip pentru prima săptămână, apoi treceți la paie sau rumeguș. Schimbați-l când este necesar. Iar pentru a întări imunitatea puișorilor tineri, se amestecă în mâncare făină de pește sau aditivii speciali în furaje.

Alte detalii despre creșterea puilor de curcă găsiți pe acest link.

Când se despart puii de curcă

Pentru prima plimbare, puii sunt scoși la două săptămâni după naștere. Cu femela, puii de curcan trăiesc 6-8 săptămâni. Apoi pot fi separați de curcă și hrăniți cu mâncare pentru păsări adulte.

Cu ce hrănim curcanii adulți

Meniul păsărilor adulte include tulpini de cartofi, urzici, frunze de varză ofilite, salată maturată. Iarba tocată se amestecă cu făină de orz, tărâțe.

Puteți asigura accesul curcanilor în câmpurile cosite, astfel încât să obțină propria hrană. Iarna, curcanii sunt hrăniți cu legume crude tocate, cum ar fi cartofi, napi, varză și morcovi. Puteți utiliza furaje compuse în orice moment al anului.

 Există o versiune, potrivit căreia, începând cu a cincea sau a șaptea săptămână de viață, masculii și femelele de curcan ar trebui crescute separat.

Acest lucru ajută păsările să trăiască în condiții psihologice mai confortabile și să se hrănească în funcție de rata de creștere pe sexe.

Curcanii pentru sacrificare se cresc timp de 16 săptămâni. Greutatea lor la această vârstă este de aproximativ 10 kg. În continuare se dezvolta intensiv sistemul reproducător, se depune grăsime. În aceste condiții sunt întreținuți timp de 19 și 24 de săptămâni, câștigând 20 kg și mai mult.

În mod corect, trebuie remarcat faptul că, în comparație cu găinile și rațele, curcanii sunt păsări mai rezistente. Cu o îngrijire bună, rata de supraviețuire a acestora este mai mare. 

Hrana pentru curcani în dependență de vârsta acestora

Citește aici mai multe despre Importanța vitaminelor în alimentația curcanilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›