‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleȘapte de „NU” în livadă sau cele mai frecvente greșeli la plantare

Șapte de „NU” în livadă sau cele mai frecvente greșeli la plantare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Practica arată că pentru a avea o livadă reușită, chiar și dacă vorbim de una mică necesară pentru a asigura consumul în cadrul familiei, există câteva aspecte importante care trebuie luate în calcul chiar de la bun început.

În acest articol, discutăm despre cele mai frecvent întâlnite greșeli la plantarea livezilor:

1. Nu plantați pe terenuri nepotrivite

Alegerea terenului este un factor important care poate afecta creșterea și productivitatea pomilor. Atunci când plantați o livadă, trebuie să vă informați despre zona pomicolă caracteristică, altitudine, climă, sol, cerințele soiurilor, portaltoaielor.

‹ adv ›

În plus, speciile pomicole mai iubitoare de căldură, de exemplu piersic, cais, nectarin, cireș se amplasează în locuri mai adăpostite, pe terenuri plane sau cu pantă de 10-12% și cât mai uniformă, cu drenaj natural asigurat.

Se evită pentru speciile sensibile la îngheț văile închise, lipsite de drenaj aerian, unde se adună aerul rece, foarte periculos în perioada înfloritului și în cursul iernii.

La plantare se evită terenurile cu soluri argiloase, grele, reci, erodate și cu exces de umiditate în anumite perioade. Apa stagnantă în sol dăunează pomilor.

‹ adv ›

Mai multe detalii despre Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi.

2. Nu plantați o livadă nouă imediat după defrișarea celei vechi

Pomii plantați pe același teren după defrișarea celor vechi pot fi grav afectați. Din cauza oboselii solului, este recomandată respectarea unui termen de așteptare de circa 4 ani la plantarea aceleiași specii.

Cel mai des se dezvoltă boli la măr, cireș, piersic în cazul în care pomii se plantează pe același teren.

‹ adv ›

Important! Pentru a asigura un sol sănătos între plantări, se recomandă ca în această perioadă de odihnă, ce trebuie să dureze circa 3-4 ani, să se cultive plante furajere graminee şi leguminoase perene sau chiar plante anuale folosite ca îngrăşăminte verzi.

Îngrășămintele verzi cultivate se încorporează în sol. De cele mai multe ori, pentru producerea acestora se recomandă secara, mazărea, muștarul.

Mai multe detalii despre Cum să eviți oboseala solului în livezi. La cât timp după defrișare plantăm altă specie.

3. Nu neglijați schema de plantare

Unul dintre cei mai importanți factori ce poate preveni dezvoltarea bolilor este asigurarea unei aerisiri și iluminări normale a coroanei pomilor. De aceea, nu trebuie admisă îndesirea prea mare a pomilor.

Este foarte important să respectăm distanțele de plantare recomandate pentru fiecare specie, în funcție de vigoarea pomilor și sistemul de cultură ales. Spre exemplu, livezile clasice de măr se plantează la distanța de 4-5 metri distanța între pomi pe rând și 5-7 metri între rânduri. Acești parametri îi puteți utiliza și la plantarea pomilor în cadrul gospodăriei.

În sistemul intensiv mărul se plantează la distanța de 2-3 metri între pomi pe rând și 4-5 metri între rânduri, iar în sistemul superintensiv distanța de plantare se reduce până la 0,5-2 metri între pomi pe rând și 3-4 metri între rânduri.

Mai multe detalii despre Distanța de plantare a pomilor – pe acest link.

4. Nu plantați soiuri ce nu sunt aclimatizate, necertificate

Pentru plantarea unei livezi se folosesc soiuri testate și omologate, ceea ce înseamnă că acestea sunt pretabile condițiilor de creștere. Pentru a obține o recoltă bună, este important să plantați pomi adaptați zonei dumneavoastră.

Detalii despre Cum alegem și cumpărăm pomi buni pentru plantare – 4 reguli.

5. Nu plantați pomi cu răni

Pomii uscați, bolnavi, cu deteriorare a lăstarilor și rădăcinilor, cu un sistem radicular slab nu sunt recomandați pentru plantare. Pomii sănătoși ar trebui să aibă un sistem radicular bine ramificat. Dacă rădăcinile s-au uscat în timpul transportului, acestea pot fi puse în apă timp de aproximativ 24 de ore pentru hidratare.

Înainte de plantare, este recomandată mocirlirea rădăcinilor.

6. Nu adânciți coletul pomilor la plantare

Regula generală indică faptul că pomii trebuie să fie plantați la același nivel în sol cum au fost în pepinieră. Coletul trebuie să fie la nivelul solului sau puțin mai sus, dar niciodată acesta nu se îngroapă în sol.

Cea mai frecventă greșeală la plantare este adâncirea excesivă a coletului în sol. Ca urmare, se perturbă relația dintre partea aeriană a plantei și sistemul radicular al acesteia. Pomul tinde să compenseze această perturbare cu o creștere vegetativă excesivă și începe să rodească mult mai târziu.

Pe terenurile plane, desfundate cu 2-3 luni înainte de plantare, pomii altoiţi pe portaltoi generativi se plantează cu coletul mai sus de nivelul gropii cu 3-4 cm, iar pe cele desfundate recent cu 6-8 cm, pentru ca după așezarea pământului și a pomului, coletul să revină la suprafața solului așa cum a fost în pepinieră.

Pomii altoiți pe portaltoi vegetativi se plantează cu coletul portaltoiului îngropat la 6-8 cm sub nivelul solului, astfel încât după așezarea solului, coletul să coboare la 10-12 cm adâncime, iar punctul de altoire să rămână la suprafața solului.

La plantarea pe terenurile în pantă, în funcție de caracteristicile terenului, puteți lua în calcul următoarele recomandări:

  • În treimea inferioară a pantei pomii se plantează cu coletul mai sus cu 7-8 cm față de suprafața terenului (solul erodat din treimea superioară a pantei va fi deplasat în timp la baza pantei, îngropând parţial trunchiul pomului).
  • În partea de mijloc coletul trebuie să fie cu 2-3 cm sub nivelul solului, întrucât solul spălat readuce coletul pomului la suprafață.
  • Când plantarea se face pe treimea superioară a pantei, poziţia coletului trebuie să fie cu 3-5 cm sub nivelul solului.

7. Nu ignorați controlul rozătoarelor

Pomii tineri plantați sunt un deliciu pentru rozătoare în timpul iernii, datorită tulpinii fragede. Însă, un iepure în perioada iernii poate să rănească sau distrugă zeci sau chiar sute ce pomi. Acest lucru va influența nemijlocit asupra dezvoltării pomilor, de aceea este recomandată protecția împotriva rozătoarelor.

Chiar dacă se utilizează diferite vopseli pentru trunchiul pomilor cu efect repelent, efectul acestora este, de obicei, de scurtă durată, astfel este recomandată protejarea mai temeinică, cum ar fi instalarea gardurilor, protejarea trunchiului sau plasarea momelilor în cazul rozătoarelor cum ar fi șolobani, șoareci.

Citiți mai multe despre Cum să scapi ecologic de rozătoare în livezi sau propria grădină.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›