La data de 13 noiembrie curent, Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităților de cultivare a plantelor care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope, printre acestea și cultivarea cânepii.
Ceea ce înseamnă că, fermierii din Republica Moldova vor putea cultiva cânepa industrială, o cultură cu numeroase beneficii pentru agricultură, economie și mediu.
Totodată, aceste modificări vin cu o serie de provocări, dar și oportunități pentru antreprenorii locali, care urmează să întrunească o serie de condiții pentru a putea include această cultură în asolament.
Cultivarea cânepii în Moldova – cerințe
În primul rând, este vorba despre faptul că, producătorii care vor dori să semene această plantă vor trebui să dețină un contract de valorificare a producției, fie că ne referim la producerea de semințe, partea vegetală pentru fibre sau celuloză, ulei sau făină.
Un alt criteriu de eligibilitate se referă la însămânțarea terenurilor doar cu soiuri înregistrate în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova, Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene sau cataloagele naționale ale țărilor membre.
Până la ora actuală, în țara noastră nu este înregistrat niciun soi. MAIA propune două soluții: importarea semințelor din România, unde sunt soiuri înregistrate sau preluarea experienței fermierilor din Ucraina.
Vasile Șarban, MAIA:
La moment, pe piața mondială se înregistrează un deficit de derivate din cânepă. Preponderent, majoritatea țărilor s-au axat pe nișe mai puțin ocupate și foarte simplu de implementat cum ar fi: producerea fibrelor, materialelor textile, celulozei, uleiului, făinii.
Ministerul Agriculturii specifică că specia Canabis Sativa este planta care poate contribui la independența energetică națională, prin crearea de biocombustibili din semințe, biomasa și biogaz, cât și energie termică. Toate acestea reprezentând o prioritate pentru Republica Moldova.
Este necesar de menționat că specia Cannabis Sativa are un potențial industrial și horticol deosebit de:
- biomasă lemnoasă (aplicarea în construcția de case verzi, așternut pentru animale și ca sursa de căldură sub formă de peleți);
- fibre textile de calitate și rezistență excepțională cu roade net superioare fibrelor de bumbac (în dezvoltarea industriei de procesare);
- produse alimentare deosebite pentru o dietă umană sănătoasă și organică;
- preparate farmaceutice de negăsit în alte plante pentru tratarea maladiilor grave.
În țara noastră, instituțiile care vor fi responsabile de eliberarea autorizației pentru cultivarea cânepii sunt: ANSA – certificarea încăperilor pentru păstrarea, prelucrarea și utilizarea plantelor de cânepă în scopul producerii de semințe, fibre și/sau ulei și Comitetul permanent de control asupra drogurilor.
La cererile pentru autorizarea producătorilor la cultivarea cânepii se vor anexa următoarele documente:
- copiile documentelor de înregistrare a întreprinderii;
- acte juridice ce dovedesc deținerea legală a suprafeței de teren agricol;
- contractele de valorificare a producției în situația utilizării în industrie și/sau în alimentație a plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope;
- Registrul de evidență și trasabilitate a producției recoltate și comercializate.
În perioadă următoare, vor fi identificare resursele necesare pentru elaborarea unui ghid ce va cuprinde mai multe detalii despre procesul tehnologic la cultivarea cânepii industriale.
Producătorii agricoli care intenționează să cultive această cultură au prezentat mai multe provocări cu care se pot confrunta și au solicitat instituțiilor responsabile să intervină.
În mare parte, întrebările adresate s-au referit la importul/exportul semințelor de cânepă, eliberarea autorizațiilor și gestionarea registrului de trasabilitate.
Menționăm că, conform datelor prezentate de MAIA, în România se cultivă anual de la 1,5 – 3 mii de ha de cânepă și aceasta din cauza lipsei liniilor de procesare. La nivelul UE se cultivă anual aproximativ 30 – 35 de mii de hectare.
Comentarii