‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 iulie, 2024
26.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultura UE va crește stabil până în 2020. Care sunt industriile cu mulți bani...

Agricultura UE va crește stabil până în 2020. Care sunt industriile cu mulți bani pe care mizează europenii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agricultura europeană va fi caracterizată de o creștere moderată începând cu anul 2014 – industria laptelui, cărnii de porc și de pasăre va crește datorită cererii crescânde pe piața internațională, iar cel al cerealelor datorită producției crescânde de biocombustibil, arată prognoza pe termen mediu a Comisiei Europene (CE). 

Stocurile de cereale din Europa rămân limitate, prețurile rămân peste media pe termen lung, iar Uniunea Europeană își va menține statutul de exportator net de cereale, arată prognoza CE, potrivit agrobroker.ro.

Principalul factor al producției de culturi arabile în următorii ani va fi cererea pentru biocombustibil – scopul UE este ca 10% din combustibilul folosit în transportul rutier să provină din surse regenerabile până în anul 2020, din care 8,5% să fie biocombustibil. Conform așteptărilor CE, producția de biocombustibil din Europa va crește la 18,6 milioane de tone anual, față de nivelul curent de 11,3 milioane de tone pe an.

‹ adv ›

Producțiile de cereale vor fi dependente mult de randamentul culturilor, deoarece suprafețele cultivate se vor reduce ușor, consideră CE. Instituția se așteaptă la creșterea anuală a randamentului mediu al producției de cereale cu 0,6%, ceea ce ar însemna o producție totală anuală de 316 milioane de tone. La porumb CE se așteaptă la o creștere anuală de 1%, pe când în cazul grâului de doar 0,3%.

Creșterea economică va influența pozitiv consumul de carne, în special cea de pasăre, dar carnea de porc se va menține în continuare cea mai consumată carne în Europa – 31,8 kg/an/locuitor. CE se așteaptă în același timp la scăderea consumului mediu de carne de vită și oaie/miel.

Producția de carne de pasăre va crește anual cu 0,8% în următoarea perioadă, ajungând la 13,6 milioane de tone anual până în anul 2023. Exporturile destinate Chinei și Arabiei Saudite vor crește cu 15% până la această dată, arată prognozele CE.

‹ adv ›

Producția de porcine a scăzut anul trecut datorită introducerii noilor reglementări de bunăstare a animalelor, dar CE se așteaptă ca acest an să readucă creșterea în această ramură, până la nivelul de 23,4 milioane de tone până în 2023. În paralel CE se așteaptă la scăderea producției de carne de vită cu 7%, la 7,6 milioane de tone, în aceeași perioadă.

În ceea ce privește producția de lapte și lactate, CE se asteaptă la o creștere moderată, chiar și în condițiile abolirii cotelor de producție în anul 2015. Până în 2023 producția anuală de lapte din Europa va ajunge la 150 milioane de tone, cu abia 10 milioane de tone peste nivelul înregistrat în anul 2012, arată prognozele.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›