‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 iulie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBumacov: „Republica Moldova va fi o putere agricolă a Uniunii Europene”

Bumacov: „Republica Moldova va fi o putere agricolă a Uniunii Europene”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din anul 2014, Republica Moldova va putea beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru susţinerea agriculturii, în cadrul Programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – ENPARD, iniţiat de UE pentru susţinerea agriculturii în statele Parteneriatului Estic. Despre nivelul de pregătire al producătorilor agricoli moldoveni de a asimila fondurile europene aflăm de la ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. 

Dle Bumacov, în Republica Moldova agricultura reprezintă un sector strategic, având un mare potențial de dezvoltare. Odată cu parafarea Acordului de Liber Schimb cu UE şi în perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cum vor evolua lucrurile în acest sector?

Pentru agricultorii moldoveni adaptarea la noile reguli va fi o provocare, dar și o necesitate. În acest context, a fost conceput Programul de preaderare pentru agricultură – ENPARD. Producătorii noștri sunt puţin „geloşi” pe agricultorii din Bulgaria și din România, pentru că în câţiva ani aceștia au reușit să schimbe la față agricultura din aceste ţări prin aplicarea mai multor programe precum SAPARD.

‹ adv ›

La 1 iunie 2012, am mers la Bruxelles pentru a spune cum vede Republica Moldova realizarea acestui program. Am afirmat atunci că țara noastră, chiar dacă e mică, poate fi o putere agricolă a UE. Avem două milioane de hectare de terenuri agricole cu cele mai bogate soluri, cu un potențial colosal. În Uniunea Europeană sunt multe state membre care nu au nici un milion de hectare de terenuri agricole…

Despre programul ENPARD se vorbește de aproape patru ani, ce s-a făcut până acum?

Pentru a beneficia de fondurile europene a fost creată Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, care urmează să fie acreditată pe plan internaţional. I-am învățat pe agricultori să acceseze subvenții după regulile UE și, cel mai important, să elaboreze proiecte finanțate din fonduri europene – peste 1.500 de proiecte anual. Am elaborat şi Strategia de dezvoltare a ramurii şi a mediului rural până în anul 2020, care a fost armonizată cu politica agricolă europeană. Vom face tot posibilul ca să devenim pionieri în realizarea programului. Avem nevoie de aceste fonduri.

‹ adv ›

În 2014 vom putea atrage circa un miliard de euro din fondurile ENPARD. Dacă reușim să absorbim această sumă, va putea fi modernizată agricultura?

Cu siguranță, da! Marea noastră bogăție sunt solurile. Vrem să investim în plantații moderne multianuale – de struguri de masă, cireșe, prune, caise, pomușoare, căpșune, în livezi de meri și peri. În prezent, plantațiile moderne sunt de șapte mii de copaci la hectar, în caz contrar nu vom putea concura cu alte țări. O altă investiție ar fi serele. E o crimă să importăm fructe, trebuie să extindem producerea locală cu două luni înainte și după sezon, lucru care este posibil doar prin sere.

Totodată, trebuie să modernizăm procesarea, căci, din cauza lipsei de utilaje care să ne permită să procesăm toată materia primă, preferăm să o exportăm. Astfel, exportăm semințe, deşi, dacă am exporta ulei, am obține mai mulți bani. Exportăm soia organică cu cinci lei kilogramul, pe când după procesare aceasta se importă cu 11 lei. În plus, vrem să modernizăm sistemele de irigare. În acest sens, avem un prim ajutor oferit prin Programul „Compact”, dar nu este suficient, trebuie să aducem apa în interiorul țării. Avem două râuri: Nistru și Prut, avem surse atât de aproape, dar noi nu le folosim. Trebuie să ne învăţăm să colectăm şi apa de ploaie.

‹ adv ›

Sub ce formă vom primi acești bani?

ENPARD oferă bani sub formă de grant, dar se cere și contribuția proprie. Forma finală încă nu este stabilită. De obicei, se lucrează după principiul 50 la 50, dar depinde de sector. De exemplu, în sectorul zootehnic aș insista la o cotă mai mare de finanţare din partea
UE. Vremurile şi consumul se schimbă rapid şi suntem „condamnaţi” să învățăm a procesa, a promova și a comercializa. De exemplu, foarte curând, pe plan mondial se va resimţi un deficit de vin. Doar în SUA, în ultimii cinci ani, consumul de vin s-a dublat. China devine un consumator mare. Trebuie să facem vinuri bune, de calitate. Crește consumul de produse agroalimentare, vor crește și cererea, și prețul.

Interviu realizat pentru Revista electronică a Guvernului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›