‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 iulie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUcraina riscă probleme grave în următorul sezon de exporturi

Ucraina riscă probleme grave în următorul sezon de exporturi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Exporturile de cereale din Ucraina ar putea întâmpina probleme în următoarea campanie dacă Rusia impune propriile reguli în Crimeea, au avertizat analiştii SovEcon, care au estimat deasemenea o creştere a preţurilor pentru grâul din Rusia.

Pierderea Crimeei în favoarea Rusiei reprezintă pentru Ucraina nu doar o scădere a capacităţii de export, dar şi o diminuare a transporturilor din alte porturi ale Ucrainei, Mariupol şi Berdyansk.

Acestea sunt porturi la Marea Azov, nu direct la Marea Neagră ceea ce înseamnă că sunt obligate să negocieze cu autorităţile din Rusia la strâmtoarea Kerci dintre Rusia şi Ucraina care face legătura cu Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

‹ adv ›

„Sper să nu ajungem până acolo, însă, în prezent, Rusia controlează în totalitate strâmtoarea Kerci, şi, poate introduce taxe Ucrainei pentru a permite trecerea. Ar putea crea serioase probleme Ucrainei pe termen lung care ar putea fi prinsă ca într-o capcană”, a declarat Andrey Sizov Jr, directorul companiei SovEcon cu sediul la Moscova.

Ucraina, tară cu o capacitate de export de 40-45 de milioane de tone de cereale, a vândut în străinătate 33 de milioane de tone în sezonul 2013-2014. Anexarea de Rusia a Crimeei a adus o diminuare a exporturilor cu 4-4,5 milioane de tone şi pierderea portului Mariupol cu o capacitate de 12 milioane de tone.

Potrivit lui Sizov, preţurile cerealelor din Rusia vor continua să crească.

‹ adv ›

Prețurile, pe lângă scumpirile cerealelor la nivel mondial, au fost încurajate de decizia multor comercianţi de a apela la cerealele din Rusia pentru „îndeplinirea obligațiilor”, în defavoarea Ucrainei, de teama unor întreruperi ale livrărilor.

În condiţiile în care rubla este în scădere, fermierii preferă să aştepte preţuri şi mai bune pe piaţă.

„Prețurile vor continua să crească în următoarele două săptămâni, cel puțin. Într-adevăr, reticența fermierilor de a vinde pare să fie cauza menţinerii preţurilor ruseşti la un nivel ridicat în ciuda tendinţei de ieftinire de la nivel mondial. Piaţa are propria dinamică”, a adăugat Sizov.

‹ adv ›

Asta ar însemnă că traderii ar putea „acoperi” pierderile în exporturile ruseşti, care vor ramâne şi luna viitoare la un nivel acceptabil în condiţiile în care foarte multe comenzi au fost deja plasate.

Sursa: Recolta.eu

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›