‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 iulie, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Moldova a început să fie cultivat, în premieră, cel mai vechi soi de...

În Moldova a început să fie cultivat, în premieră, cel mai vechi soi de grâu din lume

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Primii şi unicii, deocamdată, care au adus şi cultivat grâul Spelta, una dintre cele mai vechi cereale, strămoşul grâului obişnuit de astăzi, sunt fraţii Ghenadie şi Alexandru Cazacu din satul Coşerniţa, raionul Criuleni, informează Moldpres.

Cu această ocazie, ieri, la Vadul lui Vodă a avut loc seminarul de instruire sub genericul „Producerea cerealelor ecologice”, la care au participat fermieri din mai multe raioane, producători de panificaţie, experţi în domeniul agriculturii ecologice. În cadrul evenimentului, Jiri Urban şi Martin Hutar, reprezentanţi ai Companiei Probio din Cehia, au vorbit despre importanţa cultivării acestei culturi ecologice.

Oaspeţii cehi i-au instruit în domeniul inspecţiei şi certificării cerealelor ecologice destinate pentru export şi i-au informat pe cei prezenţi despre noile cerinţe ale Uniunii Europene în acest domeniu. În cadrul discuţiilor s-a pus accent pe asigurarea calităţii cerealelor ecologice (producerea, recoltarea, tratarea culturilor, depozitarea, transportarea, postrecoltarea etc.).

‹ adv ›

Solicitat de Moldpres, expertul în domeniul agriculturii ecologice Valentin Crîşmaru, doctor în agricultură, a afirmat că în 2009, fiind într-o deplasare în România, a făcut cunoştinţă cu un fermier care cultiva de mai mulţi ani grâul Spelta. Venind acasă, le-a povestit despre acest soi de cereale fraţilor Cazacu din Coşerniţa, care au fost entuziasmaţi şi care au hotărât să-l cultive.

Fermierul Alexandru Cazacu a spus că anul trecut au semănat 5 hectare de grâu Spelta, de pe care a strâns circa 20 de tone. „La început nu ştiam cum să-l semănăm, nici cum să-l recoltăm. Am obţinut 20 de tone de grâu, însă nu era solicitat pe piaţă. Graţie Angelei Turuta, reprezentantă în Republica Moldova a Companiei Probio din Cehia, am luat legătură cu oficiul central de la Praga şi în anul curent am exportat grâul în Cehia, obţinînd câte 450 de euro pentru o tonă de Spelta”, a declarat fermierul de la Coşerniţa.

Grâul Spelta a fost cultivat de vechii egipteni şi celţi. Cereala era cunoscută încă de acum 5000 de ani în sud-vestul Asiei, iar în Caucaz se găseşte în situri arheologice datate cu cinci până la şase mii de ani înainte de Hristos. Ca principala cereală pentru pâine, grâul Spelta a fost lăudat în Vechiul Testament. În Europa s-a identificat prima dată în jurul anului 1900 înainte de Hristos. În prezent, Spelta trăieşte o adevărată renaştere.

‹ adv ›

Grâul Spelta este alcătuit dintr-o combinaţie de vitamine, minerale, carbohidraţi, grăsimi, precum şi de un conţinut ridicat de albumină şi fibre. Este utilizat la tratarea unor boli precum ar fi neurodormita, boală de piele la copiii mici, a unor boli de inimă, a suferinzilor de ateroscleroză, diabet zaharat şi chiar de cancer.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›