‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 iulie, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAsocierea în grupuri de interes - strategia de supraviețuire a fermierilor moldoveni

Asocierea în grupuri de interes – strategia de supraviețuire a fermierilor moldoveni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru a face faţă exigenţelor europene, producătorii agricoli vor trebui să se asocieze în grupuri, notează viceministrul agriculturii, Gheorghe Gaberi. Potrivit oficialului, există foarte mulţi producători mici care vor trebui să depună eforturi considerabile pentru a accede pe piaţa comunitară, transmite IPN.

„În sectorul agrar, va trebui să începem un proces foarte activ de asociere. Producătorii mici nu vor putea de sine stătător să se conformeze cerinţelor UE, nici în ceea ce priveşte calitatea, nici cantitatea şi nici ritmurile de furnizare”, a spus viceministrul, la o discuţie publică organizată de către Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, cu ocazia semnării Acordului de Asociere cu UE. Parlamentul a adoptat în acest an o lege cu privire la grupurile de producători. De asemenea, vor fi acordate fonduri europene în această direcţie.

În cadrul aceluiaşi eveniment, referindu-se la avantajele Acordului de Asociere cu UE, viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a menţionat că se va îmbunătăţi calitatea produselor şi serviciilor prestate, datorită fondurilor europene investite în programul de crearea a laboratoarelor, pentru protejarea pieţei interne de produsele de proastă calitate.

‹ adv ›

„Trebuie să recunoaştem că în ultimii ani statul nu a investit în procesul de supraveghere a pieţei şi în asigurarea calităţii produselor plasate pe piaţă. Ducem lipsă de capacitatea de a verifica calitatea produselor importate şi le acceptăm aşa cum sunt. Nu le supunem testelor de laborator”, a remarcat viceministrul.

Potrivit lui Octavian Calmâc, programul de creare a laboratoarelor are drept scop şi certificarea produselor exportate. „Nu este vorba de utilizarea acestor echipamente doar pentru exporturile în UE. Acelaşi lucru trebuie să-l facem şi cu Federaţia Rusă, ca să evităm discuţiile interminabile vizavi de calitatea produselor noastre”, a subliniat oficialul. Viceministrul a mai spus că autorităţile doresc să creeze mecanisme şi proceduri, prin care să se asigure că producţia exportată este calitativă.

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE pe 27 iunie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›