‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 17 septembrie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExperţii prognozează o depreciere cu circa 30% a leului în raport cu dolarul SUA,...

Experţii prognozează o depreciere cu circa 30% a leului în raport cu dolarul SUA, în 2015

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Leul moldovenesc ar putea să se deprecieze în anul 2015 cu circa 30 la sută, în condiţiile în care volumul exporturilor şi transferurilor de valută este în scădere, iar anumite tranzacţii în sistemul bancar au dus la agravarea situaţiei pe piaţă, potrivit Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, informează Moldpres. Oficiali ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) declară că „nu există premise pentru o depreciere a leului”, similare celei de la mijlocul lunii februarie cînd cursul a urcat la peste 20 de lei pentru un dolar.

Autorul studiului „Diagnosticul deprecierii leului moldovenesc”, Alexandru Fala, apreciază că „cel mai probabil, ajustarea economiei la noul influx de valută va dura 1-2 trimestre, iar în 2015 deprecierea nominală a leului faţă de dolar ar putea să constituie 30% în raport cu anul 2014”.

Scăderea exportului și a veniturilor din transferuri, precum și evoluția anemică a investiţiilor străine directe vor determina micșorarea ofertei de valută și vor cauza ieftinirea leului față de alte valute, constată economistul. El explică ieftinirea monedei naţionale şi prin „comportamentul populației”, care s-a transformat într-un veritabil jucător pe piață.

‹ adv ›

Exporturile spre ţările CSI au scăzut cu 32,9 la sută în 2014 comparativ cu anul precedent, iar transferurile din Rusia s-au redus pe fondul căderii rublei faţă de dolar cu 40 la sută în 2014. Totodată „pentru a se proteja” de reducerea puterii de cumpărare a economiilor, ce ar putea fi provocată de deprecierea leului, persoanele au început să vîndă lei moldovenești și să procure valută, care, ulterior, era plasată în depozite bancare sau era depusă „la ciorap”.

Potrivit studiului, slăbirea leului, care a început în ultimul trimestru din 2014 și continuă pînă în prezent, indică o economie care a intrat într-o fază de comprimare, iar slăbirea sectorului bancar, cauzată de explozia tranzacțiilor dubioase din ultimii ani, vor influența degradarea indicatorilor socio-economici ai Republicii Moldova pe parcursul anului 2015.

În aceste condiții, este posibil ca Republica Moldova să înregistreze în 2015 un declin economic de 1-2 la sută, iar cel mai probabil, ritmul de creștere a inflației va depăși limita maximă de 6,5 la sută impusă de BNM și ar putea depăși nivelul de 7 la sută, este de părere Alexandru Fala.

‹ adv ›

Pentru a ameliora situația economică și a stabiliza cursul leului moldovenesc, Expert-Grup recomandă factorilor de decizie să negocieze și să semneze urgent un nou acord cu FMI, iar BNM să relaxeze treptat politica monetară, pentru a nu amenința și mai tare perspectivele de creștere economică, care și așa sînt pesimiste.

Pe de altă parte, prim-viceguvernatorul BNM, Marin Moloşag, a declarat în cadrul prezentării studiului că nu există premise pentru o depreciere a leului, similară celei de la mijlocul lunii februarie, cînd cursul a trecut peste nivelul de 20 lei pentru un dolar. „La această etapă politica monetară relaxată ar fi una contraproductivă pentru că ar crea şi mai multe riscuri care sînt legate de o inflaţie mai mare şi de depreciere mai pronunţată”, a mai menţionat prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale.

BNM a decis, la 17 februarie, să majoreze rata de bază de la 8,5 la 13,5 la sută, majorarea a fost apreciată de oficialii băncii centrale drept „o înăsprire semnificativă a politicii monetare”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›