‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 29 septembrie, 2024
22.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultorii sunt nemulțumiți de decizia Rosselhoznadzor și acuză ANSA de rele intenții

Agricultorii sunt nemulțumiți de decizia Rosselhoznadzor și acuză ANSA de rele intenții

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Coordonatorii uniunilor obşteşti ale agricultorilor moldoveni menţionează o componentă politică evidentă în decizia Rosselhoznadzor privind reluarea exportului de fructe în Federația Rusă (FR) din 7 august pentru 17 întreprinderi agricole moldoveneşti.

Preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a amintit, solicitat de agenţia „INFOTAG”, că aceasta este deja a treia de la începutul anului „deschidere a exportului în FR”.

„Prima a fost în februarie, apoi la sfârşitul primăverii permisiune au primit 10 agenţi economici din regiunea transnistreană a Moldovei. Acum 17 companii din Găgăuzia. Curios este că toate întreprinderile care au obţinut permisiune pe piaţa Rusiei au avut peripeţii. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi-a rezervat dreptul de a interpreta ordinele Rosselhoznadzor. Funcţionarii agenţiei interpretează aceste decizii în asemenea mod că cei, căror anterior li s-a permis să exporte, o dată cu apariţia listelor noi au pierdut acest drept. Li se refuză eliberarea certificatelor de export, făcând aluzie că „problema se poate rezolva altfel”, adică cer mită. Oare acesta este un business sănătos? Şi ce va fi acum cu cei ce anterior au avut acces pe piaţa rusească?”, se întreabă Slusari, menţionând că ANSA nu se subordonează Ministerului Agriculturii şi acţionează independent.

El se întreabă ce vor livra aceste 17 întreprinderi din sudul Moldovei.

„Piersici se alterează repede, este un produs interzis în FR. Caise în anul curent nu sunt. Vişinele şi cireşele deja s-au terminat, iar mere la sud nu cresc. Rămân doar prune… Toate cele 17 întreprinderi vor livra doar prune? Nu-mi este clar ce fel de pomuşoare şi fructe vor exporta aceste companii”, a menţionat preşedintele UniAgroProtect.

‹ adv ›

Coordonatorul asociaţiei MoldovaFruct, Iurie Fala, a spus că în decizia serviciului sanitar al FR „a fost amestecat un cocktail de motive”.

„Există desigur şi un gram de politică. Dar, amintesc, că este vorba despre continuarea experimentului de admitere pe piaţa FR a întreprinderilor moldoveneşti. Deschiderea pieţei, întotdeauna, este bine, dar, din păcate, doar Rusia aplică asemenea metodă selectivă de admitere. Noi, din păcate, nu purtăm negocieri cu Rosselhoznadzor şi nu ştim ce criterii au stat la baza alegerii acestor 17 întreprinderi. Deşi avem în asociaţie 150 de membri, ea dispune de un laborator al calităţii, avem capacităţi de păstrare – putem depozita până la 75 mii tone din producţia recoltată, adică avem ce propune. Mie personal nu îmi este cunoscută nicio întreprindere din cele enumerate, la fel ca şi volumul şi tipul producţiei lor”, a comunicat Fala.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›