‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 29 septembrie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRușii au ridicat embargoul pentru companii ce deţin doar 1% din suprafața totală de...

Rușii au ridicat embargoul pentru companii ce deţin doar 1% din suprafața totală de livezi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor) a decis să continue experimentul privind importul de caise, piersici, vişine, cireşe, mere, pere, gutui, nectarine, prune şi porumbele, scrie Mold-Street.

Astfel din 7 august a ridicat interdicţiile temporare la livrările de fructe pe piața rusă pentru încă 17 companii din Republica Moldova, toate din autonomia găgăuză.

Livrările au fost deblocate după ce s-a constatat că produsele livrate din Republica Moldova corespund standardelor de carantină şi fitosanitare ale Federaţiei Ruse, iar Agenția Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi-a asumat angajamentul de a garanta respectarea acestor standarde.

‹ adv ›

Este vorba despre următoarele gospodării agricole: “Agro-Sadîm” SRL, “Bașkalean Agro” SRL, ”Bizim Ieri” SRL, ”LPK Impex” SRL, „Celepen Agro” SRL, “Kafadar” SRL, “Tresor” SA, “Kairîm” CAP, ”Enija” CAP, CH ”Cebotari”,”Agrosolidaks” SRL, “Gevlandri” SRL, ”Nezetli Uzium” SRL, ”Speranța” SRL, ”Kelehbar” SRL, ”Gelen Agro” SRL, ”Edinji Alians” SRL.

Mai puţin de un procent din toate livezile

Potrivit unor date difuzate de portalul Newsmaker.md, aceste 17 gospodării deţin în total circa 860 de hectare de livezi. Aceste suprafeţe reprezintă mai puţin de un procent din totalul livezilor din Republica Moldova. Datele Biroului Naţional de Statistică relevă că anul trecut în Moldova livezile ocupau o suprafaţă de 119.600 de hectare, din care 89.400 de hectare erau roditoare.

‹ adv ›

Decizia Rosselhoznadzor de a anula temporar embargoul pentru 17 producători agricoli a fost salutată de conducerea Ministerului Agriculturii, care susține însă că nu a fost anunțată despre acest lucru și nici nu cunoaște criteriile după care au fost selectați aceștia.

„Atât producătorii, cât și noi, salutăm acest lucru, dar rămânem pe poziția ca să anulăm aceste restricții în așa fel ca toți producătorii sau exportatorii să aibă posibilitate să exporte pe piața Federației Ruse. Desigur, acei care se conformează acestor cerințe fitosanitare”, a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Ion Sula pentru Publika TV.

Anterior, Rosselhoznadzor a permis exportul de mere, pere, gutui, caise, vișine, cireșe, piersici, nectarine, prune și porumbele proaspete pentru 8 companii. De asemenea, au fost ridicate interdicţiile pentru raioanele Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Rîbniţa şi Slobozia din stînga Nistrului.

‹ adv ›

Şi atunci oficialii ruşi au spus că au oferit dreptul de export „în calitate de experiment și se bazează inclusiv pe constatarea lipsei elementelor supuse carantinei fitosanitare în produsele moldovenești la exportul de mere”.

Nota de plată pentru embargoul rusesc

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 21 iulie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerinţele fitosanitare. Chișinăul a calificat această decizie drept una politică.

Datele statistice relevă că, în anul 2013 circa 90% din exporturile de mere, pere şi gutui, şi peste 70% din cireşe, caise şi prune din Moldova au fost pe piaţa rusească. Valoarea livrărilor în Rusia de astfel de fructe a constituit în 2013 circa 65 de milioane de dolari, sau peste 10% din totalul exporturilor pe piaţa rusească.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›