‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 1 octombrie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExporturile în UE ar putea crește cu până la 16%, din contul produselor de...

Exporturile în UE ar putea crește cu până la 16%, din contul produselor de origine animalieră

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Autorităţile speră că misiunea europeană de evaluare în domeniul exporturilor de produse animaliere, care urmează să vină în Moldova în luna noiembrie, ne va oferi posibilitatea să extindem asortimentul produselor de origine animalieră exportate pe piaţa europeană. Potrivit viceministrului economiei, Octavian Calmâc, extinderea exporturilor de produse animaliere ar putea spori cifra generală de export cu 16%, transmite IPN.

„Sperăm că agenţii economici care sunt interesaţi de exportul unor asemenea produse vor fi activi, îşi vor prezenta dosarele pentru a fi inspectaţi”, a menţionat oficialul, joi, în cadrul Conferinţei internaţionale cu genericul: „Să beneficiem cât mai mult de ZLSAC (Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător DCFTA)”. „Ori de câte ori agenţii noştri vor corespunde criteriilor înaintate, vor obţine dreptul să exporte produse de origine animalieră pe piaţa europeană”, a subliniat Octavian Calmâc.

El a precizat că pentru Republic Moldova sunt două seturi de cerinţe: să fie armonizat sistemul naţional de cerinţe sanitare, fitosanitare şi veterinare cu cel european şi agenţii economici moldoveni care doresc să exporte produse animaliere să respecte aceste cerinţe.

„Pentru prima etapă planificăm ca ouăle şi carnea de pasăre în stare proaspătă să fie parte în acest proces de armonizare. Pe celelalte dimensiuni sunt procese mult mai complexe, care ţin de siguranţa alimentelor, care vor fi implementate pe parcurs”, a completat ministrul adjunct al economiei.

Republica Moldova poate exporta actualmente în UE miere de albini şi caviar.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›