‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageNoi cerințe faţă de calitatea producţiei secundare de albinărit

Noi cerințe faţă de calitatea producţiei secundare de albinărit

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii a formulat cerinţele faţă de calitatea producţiei secundare de albinărit, care vor permite diversificarea şi creşterea potenţialului sectorului apicol. Proiectul documentului prezentat pentru dezbateri publice conţine cerinţele minime faţă de calitatea şi siguranţa alimentelor, care trebuie să fie respectate la producerea, prelucrarea, ambalarea, păstrarea şi vânzarea pe pieţele internă şi externă a produselor apicole (cu excepţia mierii): ceară, propolis, lăptiţor de matcă, etc.

Potrivit InfoMarket, în proiectul documentului sunt prezentate cerinţele generale (de producere, paşaportizare a familiilor de albine, profilaxia bolilor, etc), dar şi specifice (tehnologia de producere, calităţile organoleptice şi de obţinere a producţiei) a produselor nominalizate.

În prezent, astfel de cerinţe lipsesc pentru producţia apicolă, cu excepţia mierii naturale, iar imposibilitatea obţinerii certificatului de calitate pentru această producţie limitează posibilităţile de vânzare.

‹ adv ›

În document se menţionează că, anual, apicultorii din Moldova obţin 2,7-3,3 mii de tone de miere sau 25-30 kg de miere de la fiecare familie de albine. Venitul de la o familie de albine este de aproximativ 1000 de lei.

Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, acest venit poate fi dublat, dacă potenţialul de producere al sectorului apicol ar fi folosit la capacitate maximă, pentru că produsele apicole secundare pot aduce un venit comparabil cu produsul de bază – mierea. La elaborarea condiţiilor de certificare şi comercializare, piaţa producţiei apicole secundare poate obţine un impuls pentru dezvoltare.

Mai jos sunt materialele pentru descărcare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›