‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 iulie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriStatisticienii naționali din Europa și Asia Centrală se pregătesc pentru recensămintele agricole

Statisticienii naționali din Europa și Asia Centrală se pregătesc pentru recensămintele agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Statisticile fiabile și complete elimină inexactitățile în procesul de luare a deciziilor, și în nici un sector, acest lucru nu este mai adevărat ca și în sectorul agricol. De-a lungul săptămânii, începând de astăzi, experți de la instituțiile naționale de statistică din 20 de țări din regiune vor lua parte la o masă rotundă în Budapesta, care va prezenta noile recomandări FAO și metodologia de colectare a datelor în cadrul Programului Mondial pentru Recensământul Agricol 2020. Republica Moldova se numără printre statele participante la masa rotundă din această săptămână.

La un interval de 10 ani, din 1945, FAO a sprijinit țările membre din întreaga lume în desfășurarea recensămintele agricole naționale. În  runda din 2020, în curs de pregătire acum, recensămintele naționale vor colecta și analiza datele cu privire la impactul asupra mediului al practicilor agricole, al gazelor cu efect de seră și emisiilor de amoniacprecum și date cu privire la:  intensitatea culturilor, posesiunea terenurilor, utilizarea terenurilor, metodele de irigare și sursele de apă, pescuitul de acvacultură și de captare, numărul de animale, și, desigur, numărul și mărimea exploatațiilor agricole.

Noile direcții dezvoltate de un grup de experți în recensămintele și anchetele agricole din Divizia de Statistică FAO includ metodologii inovatoare și rentabile pentru colectarea de date, precum și recomandări cu privire la integrarea programelor de recensământ și de studiu și extinderea diseminării datelor de recensământ.

„ Grupul de lucru FAO privind recensămintele și anchetele agricole a petrecut mai mult de doi ani în dezvoltarea de noi direcții, în urma consultărilor cu statele și alte grupuri interesate“, a declarat Giorgi Kvinikadze, statistician regional din cadrul Biroului Regional FAO pentru Europa și Asia Centrală, la Budapesta. „Prezentarea noilor direcții are loc peste tot în lume, prin intermediul a opt mese rotunde regionale. Aceste activități vor ajuta statele să obțină o mai bună înțelegere a noilor abordări promovate de noi. „

‹ adv ›

Recensămintele agricole naționale sunt o sursă cuprinzătoare de informații statistice necesare pentru elaborarea politicilor în acest domeniu. Punerea în practică a recomandărilor FAO – actualizate la fiecare zece ani – ajută pentru a asigura comparabilitatea datelor din recensămintele naționale și permite țărilor să monitorizeze tendințele și să evalueze eficiența performanței lor în comparație cu alte țări.

„Deciziile cu privire la cercetare, afacere, investiție, și politica națională sunt cele mai bune atunci când se bazează pe dovezi“, a spus Kvinikadze. „Astăzi, recensământul agricol este sursa cea mai completă de informații cu privire la datele structurale privind agricultura și singura operațiune statistică care oferă o imagine detaliată a structurii agriculturii pentru o țară întreagă sau o parte semnificativă a acesteia, la cele mai mici niveluri geografice.“

Statele participante la masa rotundă din această săptămână sunt: Moldova, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Ungaria, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Federația Rusă, Serbia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

 

‹ adv ›

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›