‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 iulie, 2024
25.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriValoarea importurilor globale de alimente 2013 va ajunge la 1,094 trilioane de dolari

Valoarea importurilor globale de alimente 2013 va ajunge la 1,094 trilioane de dolari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Organizația pentru Agricultură și Alimentație a Națiunilor Unite (FAO) estimează că valoarea importurilor globale de alimente va rămâne relativ stabilă în 2013, comparativ cu anul trecut. Ieftinirile înregistrate la zahăr și uleiuri pentru gătit au fost compensate de scumpirile produselor lactate, a cărnii și peștelui, a precizat FAO.

Statele lumii vor cheltui anul acesta 1,094 de trilioane de dolari pentru importurile de alimente, față de 1,092 trilioane, cât a reprezentat valoarea importurilor în 2012. Aceste valori vor fi sub nivelul record înregistrat în 2011, când s-au cheltuit 1,26 trilioane de dolari pentru importurile de hrană.

Indexul prețurilor alimentelor monitorizate de FAO a fost luna trecută de 215,2 puncte, în creștere cu 5,1% față de anul trecut, dar sub recordul de 237,9 puncte, înregistrat în 2011.

‹ adv ›

„Stabilitatea cheltuielilor globale cu importurile de alimente maschează evoluții considerabile ale prețurilor unor categorii individuale de produse”, arată raportul FAO. „Costurile de transport nu vor varia semnificativ față de nivelul din 2012, ceea ce contribuie, de asemenea la stabilitate”, adaugă documentul.

Valoarea importurilor produselor pe bază de proteină animală, categorie în care intră carnea, peștele, produsele lactate, ar putea crește cu 8%, ajungând la 354 miliarde de dolari, atât datorită creșterii volumului cât și a prețurilor, în special în ceea ce privește produsele lactate și cele piscicole.

În schimb, importurile de ulei vegetal și grăsimi animale ar putea scădea până la valoarea de 92,8 miliarde de dolari, de la 99,1 miliarde de dolari, valoare înregistrată anul trecut, iar cele de zahăr ar putea scădea de la 47 miliarde, la 38,7 miliarde de dolari, arată raportul FAO.

‹ adv ›

Costurile importurilor de fructe și legume vor înregistra o ușoară creștere, până la valoarea de 1,2 miliarde de dolari, față de 1,1 miliarde de dolari anul trecut, în timp ce importurile de cereale ar putea scădea cu 1,1 miliarde de dolari, ajungând la valoarea de 163,3 miliarde de dolari.

Recoltele abundente estimate pentru culturile de bază în țările cu economii mai modeste vor reduce nevoia acestor state de a importa alimente. „Totuși, în contextul ieftinirilor pe piețele internaționale înregistrate la produsele de bază, cum ar fi zahărul, condițiile comerciale ale tranzacțiilor de mărfuri agricole și alimentare s-ar putea deteriora pentru țările care sunt dependente de aceste produse”, precizează FAO.

Se estimează că producția globală de cereale va crește cu 6,5%, ajungând la 2,46 miliarde de tone metrice. Potrivit celor mai recente semnale, balanța dintre cererea și oferta de cereale va fi mai echilibrată. Prognozele recoltele bune vor asigura completarea stocurilor și vor crea condiții pentru o piață mai calmă, cu prețuri mai temperate în sezonul viitor, se mai arată în raportul FAO.

‹ adv ›

Sursa: recolta.eu

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›