‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
33.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSolicitarea Moldovei de majorare a contingentelor de export în UE, în proces de examinare

Solicitarea Moldovei de majorare a contingentelor de export în UE, în proces de examinare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Solicitarea Republicii Moldova privind revizuirea contingentelor tarifare la export, în sensul majorării acestora, a fost recepționată și este în proces de examinare, iar un răspuns va fi transmis autorităților de la Chișinău în perioada următoare. Declarația a fost făcută de către comisarul european pentru comerț Cecilia Malmstrom, în cadrul întrevederii cu vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă, care se află într-o vizită la Bruxelles, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Iurie Leancă şi Cecilia Malmstrom au agreat prioritățile pentru perioada imediat următoare. Printre acestea se numără obținerea permisiunii exportului de produse moldovenești de origine animală pe piața europeană. Părțile au convenit asupra importanței respectării drepturilor de proprietate intelectuală, precum și majorării numărului de companii autohtone cu potențial de export în UE. Cecilia Malmstrom a reiterat disponibilitatea UE de a oferi suport financiar și tehnic în vederea realizării obiectivelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Liber Schimb.

În cadrul întrevederii cu comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, Iurie Leancă a reiterat necesitatea dinamizării dialogului politic și sectorial al Moldovei cu instituțiile europene. Iar Johannes Hahn a încurajat Chişinăul să continue implementarea reformelor, subliniind că UE va susține în continuare parcursul european al Republicii Moldova și acțiunile orientate spre dezvoltarea democrației și statului de drept, în beneficiul cetățenilor.

‹ adv ›

Iurie Leancă a avut o întrevedere și cu vicepreședintele Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini. În cadrul dialogului, Federica Mogherini a subliniat că la nivelul UE există determinarea de a continua susținerea Republicii Moldova și, în același timp, instituțiile europene au așteptări mari în ceea ce privește implementarea reformelor. A fost menționată necesitatea înregistrării progreselor în combaterea corupției și investigarea fraudei bancare.

În cadrul întrevederii cu comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, părție au discutat ultimele evoluții înregistrate de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere la capitolul siguranță alimentară și sănătate publică. Iurie Leancă a reiterat angajamentul Moldovei de a înregistra progrese la capitolul măsuri sanitare și fitosanitare. Respectarea cerințelor pentru obținerea dreptului de export a produselor de origine animală pe piața UE reprezintă o chestiune prioritară pentru autoritățile Republicii Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›