‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPuțini fermieri își asigură suprafeţele cultivate. Toți mizează doar pe noroc şi vreme bună

Puțini fermieri își asigură suprafeţele cultivate. Toți mizează doar pe noroc şi vreme bună

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Numărul producătorilor agricoli care îşi asigură suprafeţele cultivate se măreşte an de an, dar această creştere este nesemnificativă, a declarat pentru IPN vicedirectorul Agenţiei de Intervenţie și Plăţi în Agricultură (AIPA), Nicolae Ciubuc. Potrivit oficialului, doar 4% din suprafeţele agricole sunt asigurate. Agricultorii nu au bani să investească în acest tip de serviciu, dar nici încredere în sistemul de asigurări. În aceste condiţii majoritatea mizează doar pe noroc şi vreme frumoasă. 

„Credibilitatea în sistemul de asigurări este redusă. Atunci când se produc riscurile, companiile nu-şi onorează pe deplin angajamentele, recurg la diferite căi de a nu achita despăgubirile prevăzute şi, în final, producătorii agricoli nu sunt mulţumiţi”, a spus vicedirectorul AIPA.

Nicolae Ciubuc spune că suprafeţele asigurate sunt reduse, chiar dacă statul subvenţionează 50-60% din prima pentru asigurare, în dependenţă de culturile asigurate. Pentru îmbunătăţirea situaţiei a fost liberalizată şi piaţa de asigurări în agricultură. Anterior doar două companii aveau licenţă în acest domeniu. Acum toate companiile de asigurări pot presta servicii de asigurări agricole. „Avem mai multe companii, dar în esenţă problema nu s-a rezolvat”, a spus Ciubuc.

‹ adv ›

Şeful Secţiei asigurări agricole din cadrul companiei „Moldasig”, Oleg Galbură, a confirmat că numărul solicitanţilor de asigurări în agricultură este foarte mic. Cei care apelează la asigurări o fac în special pentru grădini şi în condiţii de secetă excesivă. Anterior agricultorii se mai asigurau împotriva ploilor torenţiale, dar acum mai puţin. Cât priveşte inundaţiile, sunt doar 3-4 contracte pe an.

Oleg Galbură spune că unii producători ar dori să se asigure atunci când sunt publicate anumite prognoze, dar cadrul normativ în vigoare prevede termene fixe. Culturile de primăvară, porumbul, sfecla, floarea-soarelui, sunt asigurate până pe 1 iunie, iar cele de toamnă, grâul, orzul, rapiţa – până la 1 decembrie.

Şeful Secţiei economie agro-alimentară şi dezvoltare rurală din cadrul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică, Victor Moroz, a declarat că, pentru ca acest domeniu să fie mai solicitat, este nevoie de creşterea subvenţiilor din partea statului. „Suma subvenţiilor este mică. Aceste subvenţii sunt insuficiente pentru a lărgi suprafeţele asigurate”, a spus şeful secţiei.

‹ adv ›

Taxa de asigurare se stabileşte ţinând cont de suma suprafeţei asigurate, productivitatea planificată, calculată în medie pe ultimii trei ani, şi preţul prognozat pentru producţia asigurată.

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›