‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaÎn acest an nucile sunt mai puţine, dar mai mari! Ce spun specialiştii

În acest an nucile sunt mai puţine, dar mai mari! Ce spun specialiştii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În acest an producătorii de nuci din Republica Moldova se vor bucura de mai puţină roadă ca de obicei din cauza condiţiilor meteo din această primăvară, care au împiedicat polenizarea. Nucile sunt puţine, dar mari, a declarat preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova, Dumitru Vicol.

Potrivit lui Dumitru Vicol, nucile sunt în acest an mari pentru că a fost multă umiditate în sol. Cantităţile de nuci la care se aşteaptă producătorii sunt aproximativ cele din anul trecut sau cu 40% mai puţin decât media anuală. Şi anul trecut recolta a fost joasă din cauza secetei excesive, relatează IPN.

Dumitru Vicol a mai spus că roada poate să difere de la o specie la alta. Pe teritoriul republicii sunt plantate peste 30 de soiuri de nuci. Anual Republica Moldova exportă circa 8 mii de tone de nuci. Pronosticul pentru acest an este de 7 mii de tone.

‹ adv ›

Dumitru Vicol a adăugat că pentru agricultorii moldoveni afacerea cu miez de nucă este una de viitor. Miezul de nucă se vinde la preţ mare, iar cheltuielile pentru întreţinerea unei livezi nu sunt semnificative. În plus pământurile fertile favorizează creşterea unor soiuri de nucă de calitate.

Miezul de nucă moldovenesc este exportat în întreaga lumea, în special în Germania, Austria, Marea Britanie şi Franţa. Preţul unui kilogram de miez este de 6-9 euro, în dependenţă de calitate.

Estimativ, pentru înfiinţarea unui hectar de livadă de nuci cu soiuri autohtone sunt necesare investiţii de aproximativ 100 de mii de lei, iar termenul de recuperare a investiţiilor este de 11 ani de la plantare. Potrivit prognozelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, către anul 2014 suprafaţa livezilor de nuci va constitui aproximativ 11,6 mii hectare, faţă de 7 mii în prezent.

‹ adv ›

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›