vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
Acasă Advertoriale FOTO. Imexagro a inaugurat la Briceni primul Centru tehnologic agricol „Land Protection” din țară

FOTO. Imexagro a inaugurat la Briceni primul Centru tehnologic agricol „Land Protection” din țară

0
FOTO. Imexagro a inaugurat la Briceni primul Centru tehnologic agricol „Land Protection” din țară

Activând de mai bine de 16 ani pe piața din Moldova ca distribuitor de inputuri, compania Imexagro a decis să se extindă și să vină mai aproape de producătorii agricoli. Astfel că, la data de 5 martie curent, într-un cadru festiv a avut loc inaugurarea primului Centru tehnologic agricol „Land Protection”.

Evenimentul care s-a desfășurat în satul Halahora de Sus, raionul Briceni a adunat circa 80 de producători agricoli, dar și funcționari din cadrul direcțiilor raioanle agricole, agenți economici care au salutat inițiativa companiei Imexagro.

În debutul evenimentului, Oleg Scutari, directorul Imexagro a menționat că prin inaugurarea Centrului tehnologic compania își propune să fie cât mai aproape de producători și să-i asiste pe parcursul întregului proces de cultivare, astfel asigurând o eficiență mult mai mare a produselor pentru protecția plantelor.

„Am asistat la inaugurarea primului punct tehnologic agricol din rețeaua pe care intenționăm să o implementăm pe întreg teritoriul Republicii Moldova sub denumirea de „Land Protection”. Centrul multifuncțional vine să răspundă tuturor solicitărilor care apar din partea producătorilor din zona de acces. În cadrul Centrului tehnologic vor activa specialiști în protecția plantelor, care sunt adevărați profesioniști, și care cunosc specificul culturilor din zonă. Totodată, aici sunt amplasate depozite care au câteva trepte de purificare a aerului, cu temperatură reglabilă, ceea ce are un impact pozitiv asupra calității produselor. Astfel, fermierul va fi garantat că produsele pe care le va procura, în procesul păstrării, nu și-au pierdut calitățile. Dispunem și de un teren adițional unde vom expune utilaje și tehnică agricolă, iar pe terenurile alăturate vom organiza câmpuri demonstrative unde vor fi testate atât hibrizii, cât și produsele pentru protecția plantelor. Clienții noștri atunci când vor trece pragul acestui Centru se vor convinge de eficacitatea produselor pe care le propunem”, a ținut să remarce directorul.

Centrul tehnologic „Land Protecțion” propune fermierilor o gamă largă de produse de uz fitosanitar, fertilizați și îngrășăminte atât de necesare pentru principalele culturi crescute în partea de nord a țării.

„Am decis să deschidem primul Centru multifuncțional în zona de nord, deoarece aici se face o agricultură performantă, chiar dacă producătorii întâmpină mai multe probleme. Având în vedere specificul agriculturii din Republica Moldova și mai ales în partea de nord unde avem un număr mare de mici producători, într-un fel sau altul, aceștea rămân ignorați de companiile de inputuri care lucrează în mare partea doar cu producătorii mari care dețin sute și chiar mii de hectare. Iar micii producători rămân unu la unu cu problemele din câmp. Ne vom strădui să acoperim și acest aspect, astfel ca fiecare producător să aibă acces la cele mai inovative și efective produse de uz fitosanitar, dar și la consultanța unui specialist. Sperăm, astfel să contribuim la creșterea culturii de utilizare a produselor de uz fitosanitar. Am constatat că suntem totuși departe de producători, fiind sediul la Chișinău și este destul de complicat să monitorizezi cum sunt condițiile climaterice, specificul, faza în care se administrează produsele. Prin intermediul Centrului „Land Protection”  ne propunem să fim cât mai aproape de fermieri” a mai spus Oleg Scutari.

În context, Viorel Lupu, directorul Centrului tehnologic Land Protection din comuna Halahora de Sus, raionul Briceni a remarcat că deschiderea primului Centru este o confirmare a faptului că Imexagro este un partener de încredere, gata să asiste producătorii direct în câmp și împreună să identifice cele mai bune soluții.

„Am asistat la deschiderea Centrului tehnologic care propune o gamă largă de produse chimice a marelor companii producătoare de pesticide, îngrășăminte minerale, semințe de calitate înaltă. Centrul tehnologic are suprafața de 300 m2 și dispune de un depozit, magazin agricol. În cadrul Centrului va activa o echipă profesionistă de agronomi care va sta la dispoziția fermierilor 24 din 24 de ore, 7 zile din săptămână. Totodată, vom efectua vizite în teren, vom organiza loturi demonstrative unde producătorii vor vedea direct în câmp ce prezintă fiecare produs în parte. Împreună cu fermierii vom elabora schemele de protecție astfel ca aceștia să poată obține recolte bogate și calitative. Dacă până acum, producătorii trebuiau să facă comandă de anumite produse, acum acestea vor fi mai accesibile. Eu sunt producător și cunosc din propria experiență cât de necesară este o consultanță la timp, iar prin intermediul Centrului „Land Protection” vom fi aproape de fiecare fermier. Piața produselor de uz fitosanitar este în continuă schimbare, fiind mereu prezentate produse noi cu un grad de toxicitate cât mai redus. Era foarte greu, aflându-ne cu sediul la Chișinău, să monitorizăm schimbările din câmpurile fermierilor și să propunem soluții eficiente. De acum, fiind nemijlocit mai aproape de producători, vom merge în câmp și vom vedea ce obiecte nocive sunt și cum pot fi combătute acestea”, a adăugat directorul Centrului.

Mihail Gnatiuc, președintele raionului Briceni, a recunoscut că orice investiție care se realizează în raion are un impact pozitiv asupra dezvoltării economiei din regiune, iar o afacere care garantează și locuri de muncă noi e cu atât mai salutabilă.

„Consider deschiderea acestui Centru de consultanță agrară în zonă noastră de o importanță majoră pentru producătorii locali. Orice afacere este supusă riscurilor, iar cele din domeniul agriculturii sunt cele mai vulnerabile. Orice produs administrat incorect sau calamitate naturală apărută poate influența recolta. Imexagro însă vine cu o soluție viabilă, ce cred eu, va oferi cele mai viabile soluții. Acest Centru va asigura producătorii din Briceni, și nu numai, cu tot necesarul pentru a-și desfășura activitatea. Apreciez mult efortul companiei de a ajuta fermierii, nu doar de a obține profit. Un aspect important pentru locuitori este deschiderea a minim 10 locuri de muncă, cu salarii decente”.

Nicolai Șipitca din Edineț este un fermier specializat pe producerea boabelor de porumb pe o suprafață de peste 700 de hectare. Acesta a implementat cu succes tehnologia strip-till de lucrare a solului și susține că a rămas doar să se asigure cu inputuri de calitate pentru a avea succes, iar inaugurarea Centrului Imexagro în zonă îi va facilita esențial munca.

„Pentru a asigura o cantitate și calitate pe măsura așteptărilor este foarte importantă monitorizarea câmpurilor și consultarea cu specialiști din domeniu. De multe ori întâlnim probleme ce par că nu au soluție, însă solicitând ajutorul unui specialist totul devine cât se poate de simplu. Consider foarte binevenită deschiderea acestui Centru atât de aproape de noi, de unde vom putea nu doar cumpăra produsele de care avem nevoie rapid, dar și primi consultanța necesară la timp. Desigur că pentru a asigura protecția porumbului pe care îl cultivăm pe o suprafață de peste 730 de hectare vom utiliza produsele Imexagro și solicita ajutorul experților companiei”, a menționat producătorul.

Stanislav Băeșu, un tânăr fermier din satul Bălcăuți, a venit la inaugurarea Centrului alături de tatăl său și fratele mai mic. Acesta a comunicat că apreciază gama de produse pe care compania Imexagro o pune la dispoziția producătorilor, dar și consultanța specialiștilor.

„Cultivăm cartofi pe aproximativ 200 de hectare, porumb, floarea soarelui, rapiță, orz și grâu. Altfel spus avem o gamă largă de culturi care necesită și o îngrijire corespunzătoare. Produsele de uz fitosanitar pe care le aplicăm sunt de la compania Imexagro cu care colaborăm de mai mulți ani. Întotdeauna sunt alături de noi și ne oferă consultanța necesară. Odată cu deschiderea noului Centru va fi și mai ușor de achiziționat produsele necesare”, ne-a spus Stanislav Băeșu.

Fratele mai mic, Lucas Băeșu, deși este încă la o vârstă destul de fragedă este sigur că meseria de fermier este una dintre cele mai nobile, iar el va urma exemplu tatălui.

„Eu vreau să devin agricultor când voi crește mare, îmi place mult ceea cu ce se ocupă tata și fratele mai mare, cred că este o meserie frumoasă. Am venit astăzi să văd cum arată un Centru agricol performant care pune la dispoziția producătorilor mai multe produse necesare în munca pe care o fac. Îmi place noul Centru pentru că are multe produse”.

Un alt producător, Igor Tcaci, administratorul SRL Hiliuțanu din satul Hiliuț, raionul Râșcani este sigur că produsele de calitate însoțite de sfaturile specialiștilor vor contribui la obținerea recoltelor înalte.

„Cu deosebită plăcere am participat la deschiderea noului Centru „Land Protection”, deoarece suntem parteneri fideli ai companiei Imexagro de mai mult timp și vom putea achiziționa acele inputuri de care avem nevoie în procesul de lucru. Compania Imexagro pe lângă realizarea produselor de uz fitosanitar acordă consultanță și fiecare vânzare este însoțită de sfaturile specialiștilor în domeniu. Apreciem că, pe viitor, compania va pune la dispoziție și îngrășăminte minerale, foliare, deoarece ne-am convins pe parcursul anilor de calitatea produselor. Cu regret, Republica Moldova este inundată de inputuri, companii care propun diferite preparate care nu dau rezultate. Dar Imexagro este un partener care ne-a convins de intenția bună pe care o are și ne oferă produse testate, și de cea mai înaltă calitate”.

Pe finalul evenimentului, cei mai norocoși fermieri au fost premiați, în cadrul unei tombole, cu produse de la compania Imexagro, iar cei veniți pentru prima data la acest Centru tehnologic agricol au fost plăcut surprinși de gama largă de inputuri care vine să soluționeze cele mai dificile probleme.

Imexagro nu se oprește aici, iar în mai puțin de o săptămâna va fi inaugurat cel de-al doilea Centru, deja în partea de sud a țării, dar cel mai important că odată cu deschiderea acestor centre fermierii vor avea tot timpul un specialist în protecția plantelor mereu alături și nu vor mai fi nevoiți să aștepte pentru a primi produsul necesar.