‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 ianuarie, 2025
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGeorgeta Mincu: MADRM este gata să cofinanțeze proiectele în cadrul Danube S3 Cluster cu...

Georgeta Mincu: MADRM este gata să cofinanțeze proiectele în cadrul Danube S3 Cluster cu impact asupra economiei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Una din principalele provocări ale zonei dunărene constituie distribuția inegală a performanței inovării între partea de vest a zonei (ce are un nivel ridicat de dezvoltare) și partea de est. Acest lucru se întâmplă din cauza diferitelor cadre legale și politici naționale ce guvernează sectorul de cercetare și inovare. În scopul îmbunătățirii conexiunii dintre țările din regiunea Dunării și dezvoltării armonioase, astazi, a fost organizată Conferința – Suport oferit clusterelor din sectorul agroalimentar pentru transformarea digitală.

Conferința s-a desfășurat în cadrul Proiectului Danube S3 Cluster în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei. Proiectul Danube S3 Cluster presupune cooperare transnațională a clusterelor active în domeniul agroalimentar, bazată pe abordarea specializării inteligente în regiunea Dunării.

„Inovarea este distribuită inegal în regiunea Dunării, astfel țările din partea de vest sunt foarte dezvoltate, iar cele din partea estică sunt mai puțin dezvoltate. Proiectul Danube S3 Cluster își propune să realizeze transferul de cunoștințe între aceste două părți. Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Transnațional Dunărea. Acesta vizează colaborarea mai bună între clusterele ce activează în domeniul agroalimentar. Industria agroalimentară este o ramură de bază în toate regiunile ce fac parte din acest consorțiu. Sunt 15 parteneri din 11 țări, lipsind doar Austria și Republica Cehă. Ne dorim să elaborăm o strategie de specializare inteligentă pentru aceste clustere. Totodată, scopul proiectului este de a dezvolta colaborarea în regiune, astfel vor fi organizate întruniri în cadrul cărora va fi posibilă dezvoltarea parteneriatelor internaționale. Sperăm că, vom identifica idei de proiecte pe domeniul inovării deschise, care, mai apoi, vor fi finanțate și implementate”, ne-a spus Gilda Nicolaescu, șeful serviciului de dezvoltare în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

‹ adv ›

Inițiativele pilot vor fi implementate în special în Moldova și Ucraina, unde vor avea loc cele mai multe activități de generare a cunoștințelor, dar și în Croația, Serbia și Slovacia.

La eveniment a fost prezentă Ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu. Aceasta a vorbit despre importanța cooperării transfrontaliere pentru dezvoltarea economiei naționale.

„Cooperarea transfrontalieră este deosebit de importantă. Totodată, toți actorii, inclusiv reprezentanți ai sectorului privat, ONG, dar și oameni de știință colaborând, vor putea identifica soluții viabile. Dorim să atragem inovații în sectorul agroalimentar, să dezvoltăm sectorul în baza celor mai bune practici. Experiența altor țări este foarte importantă, iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va asigura suportul posibil pentru realizarea acestui proiect. Sperăm că, cooperarea transfrontalieră se va prelungi nu doar în cadrul acestui proiect. Având fonduri de dezvoltare regională putem cofinanța o parte din proiectele ce vor avea impact asupra creșterii economice”, a spus Georgeta Mincu.

Danube S3 Cluster va permite clusterelor și regiunilor participante să reunească potențialul de cunoaștere și inovare prin colaborare și învățare. Mediul academic și mediul de afaceri vor lucra împreună, în colaborare cu autoritățile regionale și societatea civilă, transformând astfel cunoștințele în produse, servicii și abilități inovatoare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›