‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa Cimişlia a început implementarea proiectului de subvenţionare a cultivatorilor de cereale

La Cimişlia a început implementarea proiectului de subvenţionare a cultivatorilor de cereale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În raionul Cimişlia a început implementarea proiectului „Suport de urgenţă pentru agricultura Moldovei”, care prevede acordarea de ajutor financiar cultivatorilor de cereale care au avut de suferit de pe urma secetei din anul trecut, precum şi alocarea de compensaţii producătorilor de porumb.

În baza unui grafic aprobat de către Nicolae Gujuman, coordonator al Serviciului de Extensiune Rurală – ACSA, şi de Sava Pomujac, şef al Direcţiei agricultură şi alimentaţie a Consiliului Raional Cimişlia, în perioada 30 iulie – 9 august curent, în toate primăriile din acest raion vor fi organizate un şir de seminare de informare pe marginea transpunerii în practică a proiectului „Suport de urgenţă pentru agricultura Moldovei”, notează publicaţia gazeta de sud.

Primul seminar de acest fel a avut loc pe 30 iulie curent, la nivel raional. În deschiderea lui, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, a vorbit despre consecinţele grave ale lipsei de precipitaţii pe parcursul anului trecut. El s-a oprit asupra măsurilor întreprinse de către conducerea statului în vederea diminuării consecinţelor secetei.

‹ adv ›

„Una din aceste măsuri, a specificat Gheorghe Netedu, este semnarea Acordului de finanţare între Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare. În baza acestui document, ţara noastră a obţinut, cu titlu de credit, fondurile necesare diminuării consecinţelor secetei dezastruoase din anul 2012 şi susţinerii semănatului culturilor de grâu de toamnă şi a porumbului, care au o importanţă strategică pentru securitatea alimentară”.

În continuare, Nicolae Gujuman, coordonator al Serviciului de Extensiune Rurală – ACSA, a făcut o prezentare a mecanismului de implementare a proiectului „Suport de urgenţă pentru agricultura Moldovei”. Dânsul a relevat baza juridică a acestui program, obiectivele compensării parţiale a cheltuielilor suportate pentru semănatul cerealelor, criteriile de eligibilitate a beneficiarilor de ajutor financiar.

Vorbitorul a explicat în mod detaliat procedura de recepţionare şi procesare a cererilor de acordare a compensaţiilor pentru porumb, a demonstrat modelele de cerere şi de alte acte pentru constatarea suprafeţelor însămânţate cu porumb.

‹ adv ›

La şedinţă s-a menţionat că de recompense pentru semănatul grâului de toamnă vor beneficia exclusiv producătorii agricoli eligibili conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 766 din 15 octombrie 2012 cu privire la alocarea mijloacelor financiare pentru diminuarea consecinţelor secetei din anul trecut, care au beneficiat de prima tranşă a compensaţiilor acordate în anul 2012 şi care sunt amplasaţi în zonele ţării cele mai afectate de seceta din vara trecută.

Este vorba de 15 raioane, printre acestea numărându-se şi raionul Cimişlia, care se situează pe poziţia a două în ţară după procentul pierderilor – 59%, înaintea lui fiind numai raionul vecin Basarabeasca (60 la sută), iar în urmă se situează alte 13 unităţi teritorial-administrative, inclusiv: Căuşeni – 54 la sută, Leova – 51, Cahul – 49, Cantemir – 36, Hânceşti – 35%.

În funcţie de gradul de afectare de secetă, au fost stabilite cuantumurile compensaţiilor per hectar. Astfel, pentru cultivatorii de grâu din raionul Cimişlia, acest cuantum constituie 181 de lei pentru fiecare hectar. În condiţiile în care ei au însămânţat toamna trecută cu această cultură cerealieră o suprafaţă de 15317,14 hectare, ei vor beneficia de suma de peste 2,77 milioane de lei.

‹ adv ›

Audienţa a mai fost informată că de compensaţii pentru însămânţarea terenurilor agricole cu porumb, pentru recolta anului de faţă, vor beneficia producătorii agricoli solicitanţi din toate raioanele Republicii Moldova, cu excepţia raioanelor Drochia, Edineţ şi Briceni, şi care respectă următoarele cerinţe:

a) sunt deţinători legali ai terenurilor agricole însămânţate;
b) suprafaţa minimă eligibilă, indivizibilă, pentru acordarea compensaţiei, constituie 0,5 hectare.

La seminar s-a accentuat că mărimile compensaţiilor pentru un hectar de teren agricol, însămânţat cu porumb pentru recolta anului 2013, se vor stabili pornind de la pierderile efectiv suportate de către fiecare raion. Calcularea acestora se face în conformitate cu prevederile Manualului de proceduri al proiectului „Suport de urgenţă pentru agricultura Moldovei”, aprobat de Oficiul de la Chişinău al Băncii Mondiale, care este finanţatorul acestui program.

„Întreaga munca de perfectare a documentelor la nivel de primării, a specificat Nicolae Gujuman, trebuie efectuată destul de operativ, cel târziu până la 20 august curent”. După aceasta, comisiile speciale locale, secţiile/serviciile teritoriale ale Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură, dar şi comisia centrală de profil, vor examina toate actele, ultima instituţie întocmind un proces-verbal. În baza acestuia, Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură va asigura perfectarea documentelor privind transferul compensaţiilor în conturile bancare ale producătorilor agricoli. În cazul în care ei nu deţin conturi bancare, compensaţiile le vor fi repartizate prin intermediul oficiilor poştale

Termenul-limită de transferare a compensaţiilor cultivatorilor de grâu şi porumb, inclusiv prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, este 31 octombrie 2013.

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›