sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
Acasă Articole FOTO. Planul Național de Dezvoltare a Lanțului Valoric pentru cultura de soia – prezentat de Donau Soja

FOTO. Planul Național de Dezvoltare a Lanțului Valoric pentru cultura de soia – prezentat de Donau Soja

0
FOTO. Planul Național de Dezvoltare a Lanțului Valoric pentru cultura de soia – prezentat de Donau Soja

La un an și jumătate de la lansarea Proiectului „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia” ce ţine de dezvoltarea lanţului valoric al culturii de soia din Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de ADA, au fost înregistrate rezultate ce confirmă faptul, că soia este o cultură atât favorabilă cât și profitabilă în condițiile Republicii Moldova. Astfel, elaborarea unui plan național de dezvoltare pentru cultura de soia, ce ar include soluții viabile pentru problemele din sector, este absolut necesară.

Recent, echipa Donau Soja Moldova a organizat un atelier de lucru ce a întrunit peste 60 de invitați, printre care: experți internaționali, reprezentanți ai MADRM, producători, procesatori, exportatori de soia, dar și mulți alți actori importanți din sector în scopul elaborării propunerilor pentru Planul Național de Dezvoltare a Lanțului Valoric pentru cultura de soia.

„Soia este o cultură cu o valoare nutritivă înaltă, dar și importantă pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. Republica Moldova importă 50% din necesarul de soia cu prețuri înalte. Deci, întrebarea la care am încercat să răspundem este cum să stimulăm producerea locală. Dezvoltarea producerii, procesării și consumului de soia nemodificată genetic, conform standardelor, a fost un obiectiv primordial. Experiența pe care o am îmi permite să susțin că majoritatea piețelor sunt deschise pentru boabele de soia produse în Moldova. Este foarte solicitată făina de soia, de aceea ar trebui să investim în dezvoltarea procesului de procesare. Spre regret, Republica Moldova, la moment, nu este un producător important pe piața externă. Totodată, procesul de logistică nu este dezvoltat. Producerea locală este foarte profitabilă, mai ales că produsele din soia sunt utilizate pe larg în sectorul zootehnic. Ne dorim mult să asigurăm dezvoltarea sectorului în această țară, atât pentru asigurarea consumului intern, cât și pentru export. Recomand producătorilor să se asocieze, să producă și să valorifice corect boabele de soia recoltate, deoarece valorificarea asigură o rentabilitate sporită”, susține Matthias Krön, președintele Organizației Donau Soja Austria.

Alexander Karner, șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA),  a menționat, că elaborând un plan de dezvoltare viabil, Republica Moldova are toate șansele să devină un producător și procesator important de soia pe piața externă.

„Unul dintre proiectele implementate de Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) este „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia”. Bugetul proiectului este de 3 milioane de euro, iar perioada de implementare de 4 ani. Dacă e să vorbim de cultura de soia, este una cu potențial în Republica Moldova, astfel ne-am propus să creștem productivitatea și calitatea boabelor de soia în această țară. Ne dorim să creăm un lanț de dezvoltare durabilă a culturii de soia, Austria are o experiență vastă în acest sens. Oferim suportul tehnic necesar Republicii Moldova, deoarece această țară este prioritară pentru noi. Producătorii de aici au nevoie de experiența noastră. Soia este o cultură solicitată pe piața externă, inclusiv și în Austria, care este o țară importatoare de soia de calitate, produsă conform standardelor. Am organizat instruiri privind cultivarea eficientă a culturii de soia, recomandări și alte lucruri importante pe care trebuie să le cunoască producătorii”.

Prezentă la eveniment a fost și Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care a menționat că, pentru sporirea competitivității producătorilor autohtoni de soia, ministerul își propune să identifice resurse în buget pentru a majora subvențiile pentru cultivarea soiei.

„Cultura de soia are potențialul necesar pentru a deveni o cultură cu valoare energetică și adăugată sporită în condițiile Republicii Moldova. Pe lângă valoare nutritivă, soia este deosebit de importantă pentru asolament, în condițiile în care este una dintre cele mai cultivate leguminoase în acest scop. Cultivarea culturii de soia este deosebit de importantă și în agricultura conservativă, care, la fel, a devenit un obiectiv important al agriculturii autohtone. Este regretabil faptul că, soia a rămas a fi o cultură mai puțin cultivată din cauza că producătorii nu sunt motivați. Însă cererea pe piața UE este în continuă creștere, deci încurajăm producătorii să opteze pentru nișele solicitate pe piața externă. Avem suportul UE, ce au asigurat expertiza sectorului și întrunirea principalilor actori: producători, importatori de inputuri, procesatori. Dezvoltând lanțul valoric al acestei culturi, vom putea crea locuri de muncă acasă. Ținând cont de faptul că cererea pentru cultura de soia este sporită, dorim să acordăm suportul necesar pentru a ajuta producătorii să producă  și să comercializeze rentabil această cultură”.

Unul dintre experții Proiectului ce au realizat o analiză amplă a sectorului este Donal Murphy-Bokern. Acesta a menționat că având stabilite și, mai apoi, implementate obiective corecte de dezvoltare, producătorii vor opta pentru cultivarea culturii de soia cu mai multă încredere.

„Acest eveniment este esențial pentru toți actorii sectorului culturii de soia, deoarece sunt identificate soluții viabile, ce vor facilita cultivarea soiei în Republica Moldova. Experiența de lucru pe care am obținut-o în Irlanda, Germania, Marea Britanie îmi permite să afirm că recomandările și propunerile elaborate în cadrul acestui atelier sunt foarte importante. Sunt necesare intervenții în mai multe domenii, nu doar producerea necesită reanimare, ci și prelucrarea, comercializarea și consumul. Este important să realizați, că fiecare persoană participantă la acest atelier trebuie să interacționeze cu reprezentanți din ramurile conexe și instituțiile ce pot facilita elaborarea planului de dezvoltare. Totul este important, începând de la inputuri, tehnologie și finalizând cu lanțul valoric al culturii de soia. Totodată, sunt foarte importante persoanele ce trebuie să susțină și reglementeze activitatea din sector. Am determinat deja unde, cum și cine trebuie să intervină, care este impactul și rezultatele dorite, a rămas să ne conducem după obiective ce ar permite atingerea rezultatelor”.

Pe parcursul anului, echipa Donau Soja Moldova cu suportul Uniunii Europene și ADA au organizat instruiri cu experți internaționali, platforme demonstrative la care au participat zeci de producători din țară. Totodată, rezultatele obținute în urma analizei lanțului valoric al culturii de soia  au permis înțelegerea în profunzimea complexității relațiilor între verigile lanțului valoric respective și prezentarea unor recomandări eficiente pentru elaborarea Planului Național de Acțiuni pentru sectorul culturii de soia.

„La un an de zile de la începutul activității proiectului am organizat atelierul de lucru la care participă toți actorii implicați în procesul de producere și valorificare a culturii de soia la noi în țară. Pentru a implementa corect tehnologiile de cultivare, am invitat furnizorii de inputuri, producătorii de soia, procesatorii, colectorii, exportatorii și utilizatorii derivatelor din soia. A fost realizat un studiu amplu al sectorului, iar rezultatele au fost prezentate acestora. Au fost identificate atât probleme, cât și soluții viabile. Deci, cei prezenți la eveniment au avut ocazia să interacționeze, să-și expună părerea și să propună soluțiile lor. Interacționând astfel, putem include și alte aspecte importante pentru dezvoltarea Planului Național de Acțiuni pentru Sectorul de Soia. Persoanele prezente la eveniment cunosc cel mai bine care sunt impedimentele ce împiedică dezvoltarea sectorului. Au fost formate mai multe ateliere de lucru specializate, iar propunerile elaborate în cadrul acestora vor fi incluse în cadrul Planului Național de Dezvoltare a Lanțului Valoric pentru cultura de soia”, a conchis Viorel Gherciu, Director al Reprezentanței Asociației Donau Soja Austria în Moldova.