La un an și jumătate de la lansarea Proiectului „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia” ce ţine de dezvoltarea lanţului valoric al culturii de soia din Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de ADA, au fost înregistrate rezultate ce confirmă faptul, că soia este o cultură atât favorabilă cât și profitabilă în condițiile Republicii Moldova. Astfel, elaborarea unui plan național de dezvoltare pentru cultura de soia, ce ar include soluții viabile pentru problemele din sector, este absolut necesară.
Recent, echipa Donau Soja Moldova a organizat un atelier de lucru ce a întrunit peste 60 de invitați, printre care: experți internaționali, reprezentanți ai MADRM, producători, procesatori, exportatori de soia, dar și mulți alți actori importanți din sector în scopul elaborării propunerilor pentru Planul Național de Dezvoltare a Lanțului Valoric pentru cultura de soia.
Alexander Karner, șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA), a menționat, că elaborând un plan de dezvoltare viabil, Republica Moldova are toate șansele să devină un producător și procesator important de soia pe piața externă.
Prezentă la eveniment a fost și Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care a menționat că, pentru sporirea competitivității producătorilor autohtoni de soia, ministerul își propune să identifice resurse în buget pentru a majora subvențiile pentru cultivarea soiei.
Unul dintre experții Proiectului ce au realizat o analiză amplă a sectorului este Donal Murphy-Bokern. Acesta a menționat că având stabilite și, mai apoi, implementate obiective corecte de dezvoltare, producătorii vor opta pentru cultivarea culturii de soia cu mai multă încredere.
Pe parcursul anului, echipa Donau Soja Moldova cu suportul Uniunii Europene și ADA au organizat instruiri cu experți internaționali, platforme demonstrative la care au participat zeci de producători din țară. Totodată, rezultatele obținute în urma analizei lanțului valoric al culturii de soia au permis înțelegerea în profunzimea complexității relațiilor între verigile lanțului valoric respective și prezentarea unor recomandări eficiente pentru elaborarea Planului Național de Acțiuni pentru sectorul culturii de soia.