‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriA fost instituit grupul interministerial responsabil de raționalizarea cheltuielilor în sectorul agricol

A fost instituit grupul interministerial responsabil de raționalizarea cheltuielilor în sectorul agricol

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Raționalizarea cheltuielilor în sectorul agricol a constituit subiectul unei ședințe de lucru care a avut loc la data de 9 martie curent, organizată de conducerea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) cu reprezentanții misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI).

Astfel, urmând a fi identificate pe viitor măsuri de optimizare ce urmează a fi incluse în Strategia sectorială de cheltuieli în domeniul agriculturii și gospodăriei silvice pentru anii 2021-2023, precum și crearea spațiului fiscal pentru noi reforme și inițiative de politici.

În cadrul întrevederii, reprezentanții AIPA au informat despre măsurile de sprijin, finanțarea alocată din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), precum și mecanismele de finanțare oferite de către stat, rezultatele obținute în ultimii 3 ani în urma alocării resurselor financiare către producătorii agricoli ce au efectat investiții în sectorul agricol.

Totodată, sporirea eficienței banilor alocați în dezvoltarea sectorului agricol, dar și identificarea rezervelor pentru finanțarea măsurilor prioritare a fost tema abordată în cadrul întrevederii. Tematicile aferente acestui domeniu, inclusiv recomandări practice privind organizarea acestui proces, atât în Republica Moldova, cât și în alte state, au fost relatate de către reprezentanții misiunii FMI.

Raționalizarea cheltuielilor publice este o practică internațională, fiind implementată în țări precum: Canada, Marea Britanie, Franța, Irlanda, Danemarca, recomandată de FMI.

Raţionalizarea cheltuielilor reprezintă un set de acţiuni organizaţionale şi analitice menite să sprijine instituirea unui sistem eficient al cheltuielilor publice şi să identifice potenţialele sectoare/domenii unde se produc cheltuieli ce poartă un caracter neprioritar, ineficient sau neefectiv.

‹ adv ›

De menționat că, recent Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Ministerul Finanțelor au emis un Ordin cu privire la crearea Grupului de lucru intermenisterial responsabil de raționalizarea cheltuielilor în sectorul agricol.

Foto simbol: aipa.gov.md

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›