În contextul concurenţei în ascensiune pe piaţa mondială, disponibilităților reduse a forței de muncă și costurilor de producție în creștere, cultivatorii de cireşi din Republica Moldova vor fi nevoiți să producă fructe de calitate înaltă, în volume mari și cu cheltuieli minime.
Ei trebuie să știe a optimiza livezile, astfel încât acestea să fie uşor de menţinut și să producă fructe de calitate, care pot fi recoltate rapid, cu necesități minime a forței de muncă. Aceasta a fost tema unui seminar organizat de Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED) în orașul Edineț, la începutul lui aprilie 2013.
În cadrul seminarului, expertul internațional în producerea cireșelor Lynn Long, profesor la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, a explicat cei patru pași esențiali de tăiere a pomilor de cireș și formarea coroanelor noi la soiurile și portaltoaiele de perspectivă pentru Republica Moldova. „Datorită soiurilor, portaltoiurilor și sistemelor de instruire noi, pomii de cireș au devenit mai precoce și mai profitabili. Înțelegerea noilor tehnologii de producer a cireșelor va ajuta producătorii moldoveni să concureze cu producătorii din alte țări, unde aceste tehnologii sunt utilizate deja de mulți ani, nu doar pe piețele tradiționale, de exemplu Rusia, ci și pe cele noi – Orientul Mijlociu și Europa Occidentală,” a spus dl Long.
Cei peste 60 de participanți – producători de cireșe, consultanți agricoli, prestatori de servicii – au primit, de asemenea, informații suplimentare privind managementul livezilor din partea Proiectului ACED. Partea teoretică a seminarului a fost urmată și de o sesiune practică de demonstrare a tehnicilor de tăiere, într-o gospodărie cu livadă de cireș în apropierea orașului Edineț.
Potrivit specialistului producerea fructelor al ACED, Dr. Eugeniu Gudumac, dacă obiectivele de tăiere şi de formare a pomului de cireș s-au schimbat puţin de-a lungul anilor, actualmente în livezile moderne particularitățile tăierii şi formării acestora s-au schimbat radical, fapt ce a avut un impact și asupra sortimentului.
„Seminarul a fost un eveniment important pentru producătorii de cireșe din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova. Gestionarea corectă a formei de coroană, tăierii pomilor, de asemenea și alegerea corectă a combinației soi-portaltoi influențează într-o măsură mare mărimea, gustul și aroma fructelor. Prin urmare, obiectivul unui manager de livadă ar trebui să fie creșterile anuale a pomilor pe portaltoi medii sau mici cu o lungime minimă de 60 cm, limitând numărul ramurilor mai în vârstă de 5-6 ani, prin înnoirea permanentă a 20% din coroană o dată la 5 ani. Atrageți atenție și la vigoarea de creștere a pomilor – cu cât mai multe frunze are, cu atât mai mulți carbohidrați se produc, iar cireșele sunt mai mari. Producerea cireșelor de calitate necesită un raport de cinci frunze la fruct,” a comunicat dl Gudumac.
Sursa: aced.md
Comentarii